Europa rješava pitanje baterija – moraju postati popravljive i zamjenjive
foto: Shutterstock

Planirate li kupiti pametni telefon, e-bicikl ili bilo koji drugi proizvod koji uključuje bateriju za ponovno punjenje za Božić? Novo istraživanje pokazuje da se većina baterija u današnjim proizvodima ne može lako ukloniti, zamijeniti ili popraviti, što rezultira kraćim vijekom trajanja uređaja, gubitkom rijetkih i vrijednih materijala i milijardama nepotrebnih potrošačkih izdataka, piše časopis EU Ureda za okoliše META.

Časopis se pritom poziva na izvor Right to Repair Europe, koaliciju više od 80 organizacija iz 18 europskih zemalja koje se bore za dugotrajnije i popravljive proizvode. Baterije se mogu naći u većini današnjih proizvoda od pametnih telefona, prijenosnih računala i tableta do električnih bicikala i skutera, a procjene pokazuju da će potražnja nastaviti rasti u sljedećem desetljeću (do 60% za baterije u potrošačkoj elektronici i 15% za električne bicikli i skuteri do 2030.).
Ipak, u vrijeme kada Europa tvrdi da je lider u pitanjima klime i održivosti, previše baterija nije zamjenjivo ili popravljivo, što rezultira kraćim vijekom trajanja proizvoda, povećanim elektroničkim otpadom, gubitkom kritičnih sirovina i nepotrebnim izdacima za potrošače. To su neke od tvrdnji novog izvješća Europskog ureda za okoliš, iz kampanje Pravo na popravak i istraživača sa Sveučilišta u Lundu.

Kvar baterije čest je problem

Različiti proizvodi, isti izazovi – ističu eksperti. Kadgod se performanse baterije uspore, to ne znači da cijeli uređaj treba odbaciti. Njegov popravak ili zamjena omogućuje potrošačima da nastave koristiti svoj proizvod, sprečavajući nepotrebno e-otpad i kupnju zamjenskog. Ipak, istraživanje je pokazalo da postoje mnogi izazovi za pristup baterijama za njihovu zamjenu ili popravak.
Zavarena ili zalijepljena kućišta baterija, na primjer, onemogućuju pristup neispravnom dijelu, dok softverske brave, posebno za e-bicikle, sprječavaju obnavljanje od strane neovisnih servisera, a nedostatak rezervnih dijelova i alata onemogućuje popravak ili zamjenu baterija. Stoga zamjenjive baterije proglašavaju dobrima i za planet, i za ljude. Studija je pokazala da je kvar baterije jedan od najčešćih problema za mnoge potrošače elektronike i često prva komponenta koja ne radi u mnogim uređajima. Čak 42% popravaka pametnih telefona i 27% popravaka prijenosnih računala odnosi se na zamjenu baterije. Vrlo je čest problem i s drugim elektroničkim uređajima. To je iznimno zabrinjavajuće jer je prosječno trajanje baterije za ove proizvode oko 3 godine, a serviseri navode da je povećan rizik od oštećenja uređaja prilikom vađenja baterije. To sugerira da se značajan broj uređaja prerano odbacuje zbog kvara baterije.

Nasuprot tome, prednosti zamjenjivih i ponovo punjivih baterija su brojne. Na primjer, kada bi svi novi telefoni i tableti prodani u EU-u 2030. godine imali baterije koje se lako mogu ukloniti i zamijeniti, moglo bi se uštedjeti 674.834 tone CO2, a ne bi se potrošilo 19,8 milijardi eura kao rezultat nepotrebne zamjene 39 milijuna uređaja, dok kritične sirovine hitno potrebne za energetski prijelaz, kao što su kobalt i indij, neće biti izgubljene. Slično tome, olakšavanje uklanjanja baterija povećalo bi njihovu stopu prikupljanja i smanjilo sigurnosne rizike povezane s recikliranjem. Trenutno se procjenjuje da se 80% baterija u postrojenjima za otpad uklanja ručno, a recikleri izvještavaju da je uklanjanje baterija postalo sve kompliciranije što rezultira nižim stopama uklanjanja i recikliranja.

Još jedna posljedica povećane poteškoće vađenja baterija je broj požara u pogonima za reciklažu. Nedavno izvješće o razmjerima požarnih incidenata u EU-u koje je anketiralo više od 100 tvrtki iz 20 zemalja pokazalo je da je 1/3 ispitanih reciklera prijavilo vrlo ozbiljne požare u vezi s neispravnim baterijama. Zbog toga je koalicija servisera elektroničkih uređaja i baterija, industrije recikliranja i nevladinih udruga za zaštitu okoliša koja predstavlja najmanje 500 organizacija objavila zajedničku izjavu u kojoj poziva Europsku komisiju da u nadolazećoj uredbi o baterijama poduzme mjere za više uklonjivih, zamjenjivih i popravljivih baterija.

Zamjena prije vremena

Vrijeme je za ambicioznu regulaciju, naglašava se u apelu, i ključno je za promjenu. Europska komisija predložila je “Uredbu o baterijama” koja ima za cilj pozabaviti se cijelim životnim ciklusom baterija od opskrbnog lanca do njihovog odlaganja, u pokušaju da ih učini održivijima. Prijedlog, koji je trenutno u rukama Europskog parlamenta i Vijeća, bavi se uklanjanjem baterija, ali se ne bavi ključnim pitanjima kao što su: uključivanje lakih električnih vozila poput bicikala, rješavanje dostupnosti rezervnih dijelova, sprečavanje zaključavanja softvera i drugima.
Iako postoje mnoge tvrtke koje rade na zamjeni, popravku i recikliranju baterija iz elektronike poput pametnih telefona i e-bicikla, loš dizajn proizvoda i softver to čine sve izazovnijim ili nemogućim. Proizvođači troše dragocjene resurse i tjeraju potrošače da zamjene uređaje prije nego što trebaju. Europsko vijeće i Parlament koji sada pregovaraju o Europskoj uredbi o baterijama imaju ovlasti riješiti sva ta pitanja, rekao je Jean-Pierre Schweitzer, službenik za politiku proizvoda u EEB-u.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments