Djeci s plućnom hipertenzijom u bolnicama Plava krila daruju slikovnicu

Datum:

Udruga Plava Krila nedavno je tiskala slikovnicu koja će kroz sljedeći mjesec biti podijeljena bolnicama s dječjim odjelima. Riječ je o udruzi koja okuplja osobe oboljele od plućne hipertenzije.
Svima nam treba podrška da se suočimo s teškim situacijama, a posebno onim najmanjima, kažu u udruzi. Zato je tu medvjedić Kasper. Njemu zbog plućne hipertenzije poplave usne, ali se igra sa svojim prijateljima.

Autorica oboljela bugarska novinarka

Autorica priča je Natalia Maeva, novinarka iz Bugarske, koja i sama boluje od plućne hipertenzije. To je bio razlog da ispiše priče o jednom malo drugačijem medvjediću. Kada se igra sa svojim vršnjacima, medvjediću Kasperu odjednom poplave usnice jer boluje od plućne hipertenzije.
Zabrinuti roditelji čuvaju ga najbolje kako mogu i znaju, ali medvjediću nedostaju prijatelji i igra! No, daleko iza planina na ovu hrabru obitelj čeka doktor Panda koji će Kasperu i njegovim prijateljima pomoći da se napokon mogu igrati zajedno.
A kada smo zajedno, sve je lakše, kažu u udruzi Plava krila. Na slikovnicu su jako ponosni.
Sredstva za prijevod i tisak osigurana su iz PHAEurope.

Prebroditi ograničenja

Udruga Plava krila nedavno je predstavila svoj „Vodič za život s PAH-om“. A ova rijetka i neizlječiva bolest jedna je od onih za koju je zaista potreban vodič. Naime, plućna arterijska hipertenzija na mnogo načina mijenja život oboljelih. Za kvalitetan život s ovom bolešću nije dovoljno samo uzimati lijekove.
Nužno je primjenjivati strategiju liječenja koja uključuje promjenu mnogih životnih navika te prilagodbu na mnoga ograničenja.
Upravo kako bi pokazala da je ta ograničenja moguće prebroditi, udruga Plava krila kroz mnogobrojne projekte i akcije već sedam godina neumorno podiže svijest o ovoj bolesti te okuplja sve oboljele od plućne hipertenzije, njihove obitelji i prijatelje te naravno, zdravstvene djelatnike.

Podrška trkača, plivača, veslača, HGSS-a

Uz Udrugu su simbolično bez daha ostajali mnogi koji je podržavaju. Plivajući, veslajući, penjući se i trčeći maraton. Mnogi su se pridružili kako bi podržali bolesnike s plućnom hipertenzijom. Mnoge od tih akcija nose sad već prepoznatljiv naziv „Ostani bez daha za PH“.
Riječ je o bolesti zbog koje se bez daha ostaje i kod najmanjeg napora pa čak i u mirovanju. Za dah se i veslalo pa su tako i Argonauti iz Bjelovara u istu svrhu preveslali Jadran od Prevlake do Savudrije, a kada su savladali more, preveslali su i rijeku Kupu.
Preko projekta „Činimo više, dišimo zajedno“ nedavno je provedena i simulirana akcija spašavanja u kriznim situacijama za osobe s invaliditetom u kojoj je sudjelovao i HGSS. Svim ovim akcijama udruga želi ne samo podići razinu svijesti o PAH-u nego i svoje korisnike potaknuti na aktivan način života bez straha od kretanja.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...

Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su...

Turski građevinari započinju obnovu Vinogradske

U KBC-u Sestre milosrdnice kreće obnova šest objekata oštećenih...