AktualnoAnaliza Papa testa umjetnom inteligencijom u splitskoj bolnici

Analiza Papa testa umjetnom inteligencijom u splitskoj bolnici

Papa testove i analize urina u splitskom KBC-u počelo se raditi automatiziranom SurePath metodom tekućinske citologije. U dogledno vrijeme će metodu koristiti i u analizi svih tekućih te citoloških uzoraka punktata različitih organskih sustava.

Pročelnica Odjela za kliničku citologiju pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC Split, dr. Dinka Šundov, kaže da je riječ o automatiziranoj tehnici obrade citoloških uzoraka uzetih četkicama ili tankom iglom. Uzorci se ne razmazuju klasično već se kompletan uzorak prenosi u bočicu s tekućim medijem. Prednost metode je što u bočici dolazi do razgradnje upalnih stanica, krvi i sluzi, odnosno onoga što citologu smeta za gledanje u klasičnom Papa testu. Automatiziranom metodom obrade omogućena je bolja koncentracija stanica i analiza u jednom sloju.

Iz uzorka se rade sedimenti na stakalcu, stanice se morfološki analiziraju kako bi se utvrdilo postoje li abnormalnosti. A iz tog istog tekućeg uzorka se mogu raditi sve dodatne metode. Kao što je klasična imunocitokemija uz prognostičke i prediktivne markere te molekularna dijagnostika. Tako se kod Papa testa iz tog uzorka može napraviti i HPV testiranje. Ova tehnika omogućava i bojanje uzoraka i digitalnu analizu slike, kaže Šundov.

Rekla je i da su u laboratorij implementirali digitalni analizator slike. Umjetna inteligencija kao prvi korak napravi analizu svih uzoraka Papa testa. I može izdvojiti one koji su negativni od onih koji zahtijevaju dodatnu analizu za izdvajanje abnormalnih nalaza koji idu na dijagnostiku. Ideja tekućinske citologije je dobiti standardizirani kvalitetan uzorak koji će omogućiti dodatnu dijagnostiku iz istog uzorka te što manje lažno negativnih nalaza.

Najavila je da će uskoro na njihovom Zavodu uz Papa test i urine tom metodom obrađivati i druge vrste citoloških uzoraka. Primjerice plućne, gastrointestinalne, uzorke limfnih čvorova i punktate promjena u štitnjači i dojci.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike