Tata Miroslav: Moja 13godišnja kćer Tara se cijepila, tako će i naša 5godišnja Korina

Datum:

Oralni patolog iz Osijeka prim. dr. sc. Miroslav Sikora za sebe kaže da je pobornik cijepljenja protiv svih bolesti, pa tako i protiv COVID-a, i vjeruje kako niti on, niti supruga Tanja, koja je inače specijalistica ortodoncije, neće previše dvojiti oko cijepljenja njihove kćeri Korine, koja inače ovih dana puni pet godina.

– Moja je starija kćer Tara, koja ima 13 godina, već cijepljena i to zato što je to sama željela. Ona se profesionalno bavi sportskim mačevanjem i stalno putuje po turnirima te si je uistinu željela olakšati  život. Osim toga razmišljala je i o sigurnosti svojih baka i djedova. Što se tiče najavljenog početka cijepljenja djece u dobi od pet do 12 godina ne vjerujem da će biti obavezno, ali benefiti cijepljenja ove populacije meni su već sada jasni. Naime, u svome redovitom poslu u ambulanti susrećem se sve više i s djecom s postcovid sindromom. Djeca možda imaju slabiju kliničku sliku kada obole, ali posljedice po dječje zdravlje postaju sve evidentnije. Mislim da svakako treba slušati struku, kaže ovaj  tata.

“Proroci s interneta”

Inače, dr. sc. Sikora napominje kako nitko od nas ne bi trebao sumnjati u ispravnost cjepiva ako ono dobije zeleno svijetlo Europske agencije za lijekove i HALMED-a.

– Koliko znam cjepivo je za sada dobilo zeleno svjetlo FDA, a ako prođe i EMA-u i HALMED,  neću imati što razmišljati o tome je li ispravno ili ne, iako o lijekovima ipak znam nešto više od prosječnog građanina, a kamoli da bi se vodio razmišljanjima „proroka s interneta“. Sve one priče o različitim proteinima i nuspojavama su čisto miješanje pojmova. Niti jedan lijek nije bez rizika i to vam piše na svakom lijeku, ali mislim da je korist puno veća. Stoga u slučaju da se situacija s pandemijom nastavi u ovom smjeru,  mislim da ni supruga niti ja nećemo razmišljati o tome hoće li se Korina cijepiti ili ne. Mi puno putujemo i  želimo nastaviti normalno živjeti. U Francuskoj primjerice ne možete ni kuglicu sladoleda kupiti bez COVID putovnice, ali tamo vam je 75 posto populacije procijepljeno i život se normalno nastavio, te sve normalno funkcionira. Uvjeren sam da je cjepivo jedan od najvećih tekovina civilizacije uopće, te svima preporučujem cijepljenje i protiv ove bolesti, zaključuje dr.sc. Sikora.

Ne želim takvu budućnost

Majka osmogodisnje Lee uz Dubrovnika, Maja Hatvalić Capurso nije protivnica cijepljenja, ali će još malo pričekati prije nego se odluči cijepiti svoju kćer protiv koronavirisa.
-Nisam antivakser, dapače, kćer smo cijepili do sada redovito, a mi smo cijepljeni protiv koronavirusa. Što se tiče djece do 12 godina, odlučili smo još pričekati. Sigurno ćemo je u konačnici cijepiti. Želim da moja kćer ima normalan život, da ide u školu, da se druži s vršnjacima, ide na slobodne aktivnosti. Trenutačno je u izolaciji. Zbog kontakta s profesoricom mora ostati kod kuće idućih desetak dana zajedno s ostatkom razreda. Ne želim takvu budućnost za svoje dijete – govori ova majka.

Njezina sugrađanka, Margarita Sabljić (44) majka 10-godišnjeg Marina još uvijek nije za cijepljenje svoga djeteta protiv koronavirusa.
-Mislim da to nije dovoljno istraženo i ne namjeravam cijepiti dijete. On se još razvija i ne želim ga cijepiti. Sin mi je cijepljen svim cjepivima koja su obavezna, ali kad je korona u pitanju, mislim da je prerano i da treba još pričekati – stav je Margarite Sabljić.

Upravo te dvojbe oko sigurnosti covid cjepiva kako prate cjepivo za odrasle tako je i za njegovu dječju varijantu, a na struci je i zdravstvenoj administraciji da jasno i nedvosmisleno javnosti pojasne sve nedoumice. U ovom trenutku pandemije novog koronavirusa u RH mahom obolijevaju djeca te su brojni razredi u izolaciji no o tome ne dominiraju vijesti budući da je pandemijska slika u zemlji iznimno loša, pune se bolnički kapaciteti, otvara zagrebačka Arena, ali čini se da su isti ti momenti motivirali odrasle da se cijepe.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...