fbpx
AktualnoSterilni komarci uvezeni iz Italije protiv najezde u Zagrebu

Sterilni komarci uvezeni iz Italije protiv najezde u Zagrebu

Grad Zagreb ove je godine za borbu protiv komaraca izdvojio 384 tisuće eura. Dio za edukaciju građana, a dio za uvoz komaraca iz Italije.

Kako bi se spriječila najezda komaraca, u Zagrebu su prvi put ispustili 100 tisuća sterilnih mužjaka uvezenih iz Italije.

To znači da će oni, ako su brojnošću nadmoćni, oploditi ženke koje će zatim proizvesti jajašca koja neće dovesti do potomstva. Na taj način bi biološkim putem smanjili broj prisutnih tigrastih komaraca na nekom području, objasnila je Ana Klobučar iz Službe za epidemiologiju NZJZ “Dr . Andrija Štampar”.

U idućim mjesecima, stručnjaci upozoravaju, pri boravku na otvorenom, bez obzira  jeste li u gradu ili u prirodi, treba upotrebljavati repelente, sredstva koja odbijaju komarce.

Na svijetu postoji oko 3300 vrsta komaraca dok ih je u Hrvatskoj zabilježeno oko 50 vrsta. Najaktivniji su tijekom jutra i večeri, ali tigrasti komarac, samo ženke, bode tijekom cijelog dana.

Ove smo godine posebno izloženi najezdi komaraca zbog velike količine oborine od početka godine, posebice u svibnju. To je stvorilo brojne stajaće vode u prirodi koje su zatim postale legla komaraca.
U “Štamparu” kažu da od svibnja provode mjere za suzbijanje ličinki komaraca.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike