Prevencija poremećaja hranjenja Klinike Sv. Ivan i Etnografskog muzeja

Datum:

Gotovo 40 tisuća ljudi u Hrvatskoj boluje od poremećaja hranjenja. Opsjednutost “idealnim” tijelom, savršeno zdravom prehranom, nerealnom slikom ljepote s društvenih mreža nerijetko završava u drugoj krajnosti. U bulimiji, anoreksiji i drugim poremećajima prehrane.
Iskrivljena slika o sebi, manjak samopoštovanja i poremećen odnos prema hrani glavne su karakteristike ovog javnozdravstvenog problema. Djeca i mladi posebno su osjetljiva skupina u kojoj je sve više onih koji se bore s nekim od oblika poremećaja hranjenja.
Dnevna bolnica za poremećaje hranjenja pri Klinici za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu s Etnografskim muzejom pokreće program prevencije i kampanju pod nazivom “Remek tijelo”.

RemekTijelo natječaj

Stoga je otvoren online natječaj za prijavu u program Male škole prevencije poremećaja hranjenja. Namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih (7. i 8.) te prvog i drugog srednjih škola. Zainteresirani učenici trebaju na kreativan način izraziti što za njih znači “RemekTijelo”. Mogu se prijaviti sa samostalnim radovima ili grupnim radom u skupini od najviše četiri člana.

Za prijavu na natječaj radovi se šalju na remektijelo.emz@gmail.com do 20. prosinca.
Rad je potrebno prijaviti pod šifrom, bez imena i prezimena autora, a šifra može sadržavati brojke, slova te specijalne znakove i simbole.

Bolje spika nego slika

Inspiraciju za radove učenici mogu potražiti u krilaticama koje je odabrao tim Dnevne bolnice. One su: “Ako ti je izgled bitan, možda si iznutra sitan.”, “Rulam i kad fulam.”, “Svako tijelo je remek-djelo.”, “Bolje spika nego slika.”, “Savršeno sam nesavršen(a).”, “Lajkaj me u oči”, “Hrana nije rana” i ”Ljubav voli mane.”
Svi učenički radovi moći će se pogledati kao dio izložbe “Lica gladi” u Etnografskom muzeju do 2. svibnja.
Autori najboljih radova, njih 30, dobit će priliku sudjelovati u Maloj školi prevencije poremećaja hranjenja. Mala škola prevencije sastoji se od osam radionica koje će voditi terapeuti Dnevne bolnice za poremećaje hranjenja.
Početak je predviđen za siječanj 2023., a radionice će se odvijati svaka dva tjedna subotom u Etnografskom muzeju u Zagrebu.
Učenici će tijekom radionica moći bolje upoznati i razumjeti sebe i svoj odnos prema tijelu, emocijama, hrani, očekivanjima okoline i sebe samih. Te će raditi na odnosu prema vršnjacima i slikama koje im se predstavljaju u medijima i na društvenim mrežama. Izjavio je to dr. Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice H(RANA) u spomenutoj bolnici.
Po završetku programa polaznici će izraditi završne radove pod mentorstvom voditelja radionica. I tako postati vršnjački edukatori koji će potom stečeno iskustvo i znanje dijeliti s vršnjacima u cijeloj zemlji kao ambasadori prevencije poremećaja hranjenja.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...