AktualnoPregledi madeža na Korčuli - od 610 pregleda 62 sumnje na malignu bolest

Pregledi madeža na Korčuli – od 610 pregleda 62 sumnje na malignu bolest

Od 610 pregledanih građana jučer na Korčuli, otkrivene su 62 sumnje na maligne bolesti kože i deset melanoma. Rezultat je to javnozdravstvene akcije Ministarstva zdravstva i Referentnog centra za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice. Korčula i Pelješac trenutne su lokacije pregleda madeža gdje će biti pregledano više od 1600 ljudi.

Kroz tri dana 21 dermatolog pregledavat će stanovnike Pelješca i Korčule gdje je akciju podržao i ministar zdravstva Vili Beroš. Istaknuo je važnost ranog otkrivanja zloćudnih bolesti kože u zemlji koja je 17. po pojavnosti melanoma u EU 27 i četvrta po smrtnosti.

– Pokazujemo da reforma zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu nisu samo riječi već dokazano funkcionira u realnosti. Stoga sam ovdje sa svojim timom kako bismo podržali vrijedne kolege iz KBC-a Sestre milosrdnice i Domova zdravlja na Korčuli i Pelješcu kao i naše građane koji se vode našim geslom reforme zdravstva „Zdravlje je Prvo“, poručio je ministar Beroš.

Suradnja primarne i bolničke zdravstvene zaštite te približavanje liječnika pacijentima, obilježja su ove akcije koja je istaknula akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma. Važnost navedene suradnje istaknula je i dr. Ivana Portolan Pajić iz Ministarstva zdravstva rekavši kako su u ovoj akciji kontakt građanima obiteljski liječnici što se pokazalo iznimno učinkovitim.

Kako stoji u priopćenju Ministarstva, takav će koncept biti temelj budućeg nacionalnog programa za rano otkrivanje ovih bolesti.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike