fbpx
Živi zdravoNordijsko hodanje - prednosti za zdravlje objašnjava trenerica Rogulj

Nordijsko hodanje – prednosti za zdravlje objašnjava trenerica Rogulj

Kad je skupina zaljubljenika u Finskoj prije gotovo stotinu godina počela prakticirati hodanje sa štapovima ni sanjati nisu mogli da će nordijsko hodanje imati milijune poklonika u svijetu. Među njima su od 2003. i hrvatski rekreativci. A odnedavno i Split ima Klub nordijskog hodanja. Njegova predsjednica, Ana Rogulj, podsjeća otkad se organizirano nordijsko hodanje provodi kod nas.
– Sve je započelo 2003. godine, 2005. je osnovana prva udruga u Zagrebu, Hrvatska udruga nordijskog hodanja, 2008. Hrvatski Savez nordijskog hodanja koji je 2010. pristupio u svjetsku organizaciju nordijskog hodanja, INWA-u.
Danas Savez broji 14 članica / Klubova nordijskog hodanja u Hrvatskoj koji na razini godine organiziraju kalendarski festivale hodanja, a među njima je i Split – kaže Rogulj.
Iskusna trenerica, po struci kineziolog, ističe dobrobit nordijskog hodanja kao cikličnu tjelesnu aktivnost u kojoj je prirodnom hodanju dodana aktivna uporaba para posebno dizajniranih štapova.

Manje opterećenje nogu i kralježnice

– S godinama, nedostatak fizičke aktivnosti postaje sve vidljiviji. Starije osobe često pate od tjelesne neaktivnosti, ali istodobno im je teže izvoditi komplekse fizičkih vježbi ili baviti se kondicijom. Nordijski hod sa štapovima tu dolazi u pomoć. Upotreba štapova i štapova za potporu tijekom kretanja poznata je odavno, ali je zbog jednostavnosti i pristupačnosti kao sport novog doba sve prisutniji i kod nas.
Idealno je za razvoj izdržljivosti i snage, pogotovo gornjeg dijela tijela. Uporabom štapova
aktiviramo velik broj mišića što znači da trošimo puno više energije nego običnim hodanjem – kaže Rogulj.
Kad se govori o bilo kojoj fizičkoj aktivnosti, osnovno je pitanje koliko se kalorija potroši.
– Tijekom sat vremena nordijskog hodanja možemo izgubiti oko 400 kalorija. Frekvencija srca poveća se za 10 posto što je vrlo važno za one koji žele smršaviti. Uporabom štapova, odnosno korištenjem ruku i ramena pri hodu smanjujemo opterećenje nogu i kralježnice. Pravilnom upotrebom štapova ostvaruje se bolja ravnoteža i oslonac kod hodanja. Time se smanjuju padovi što je posebno bitno za starije osobe – Ana Rogulj nabraja dobrobiti.

Učinci na zdravlje

Uz to, u tijelu možemo uključiti čak do 90 posto mišića, a tako ćemo potrošiti i do 40 posto više kalorija nego običnim hodanjem. Smanjuje se opterećenje donjih dijelova tijela što je posebno bitno za osobe koje imaju problema sa zglobovima. Povećava kondiciju srca i pluća i pozitivno djeluje na suzbijanje stresa. Nordijskim hodanjem postići ćemo i pravilno držanje tijela.
– Pozitivni učinci tjelesne aktivnosti su i smanjenje rizika oboljenja od kroničnih nezaraznih bolesti, od nastanka osteoporoze, poboljšanje ukupnog zdravlja, a pomaže i lakšem održavanju tjelesne mase – kaže splitska trenerica.
Preporuča se svim dobnim skupinama, rekreativcima, sportašima te pojedincima koji imaju
određene zdravstvene probleme, uz prilagodbu intenziteta zdravstvenom stanju pojedinca. Ono što je posebno bitno  jest da ne treba prethodno biti u formi.

Više razina

Nordijsko hodanje može se provoditi na nekoliko različitih razina, ovisno o ciljevima i formi. Na zdravstvenoj razini: rehabilitacija, relaksacija, oporavak, dok je na kondicijskoj razini: poboljšanje forme, smanjenje tjelesne težine, povećanje aerobnog kapaciteta. Što se tiče sportske razine to su fizički izazov, povećanje mišićne jakosti, aerobnog i anaerobnog kapaciteta. Na svim razinama imamo užitak vježbanja, raznovrsnost treninga. Važno je naglasiti ulogu štapova.
– Prije samog početka, pogotovo osobe starije životne dobi, trebale bi se konzultirati sa svojim liječnikom u kojoj mjeri vježbati ovisno o zdravstvenom stanju. Sama aktivnost prilagođava se pojedincu. Nordic štap ima rukavicu koja je vezana za dršku štapa. Rukavica kada je na ruci vezana je oko ručnog zgloba što omogućuje udobno držanje drške štapa bez stiska. Vrh štapa prilagođen je određenoj vrsti površine. Za asfalt služi gumena šlapica, koja se u dodiru s drugim površinama, primjerice, snijeg, šljunak, zemljani i travnati tereni skida, te se koristi šiljasti ili tupasti nastavak štapa. Nordijski štap može biti iz jednog dijela ili teleskopski iz dva ili tri dijela.
Uvijek krećemo s pravilnim određivanjem duljine nordijskog štapa za polaznike. Da bi se izračunao ideal, potrebno je uzeti štap u ruku i prisloniti vrh štapa na podlogu, lakat
pritom treba biti uz tijelo, a podlaktica u odnosu na nadlakticu pod pravim kutom. Postoji formula kojom se može točno izračunati koja visina štapova odgovara pojedinoj osobi.
Pomnoži se tjelesna visina s koeficijentom 0,68 i tako dobivena vrijednost predstavlja pravilnu visinu štapova. Visine štapova 105, 110, 115, 120,125,130… Ukoliko je vrijednost izračuna primjerice 112.4 ili 113.6 znači da je osoba visinom između dvije visine štapova, tada je najbolje uzeti teleskopski podesivi štap. Međutim ispravno je i uzeti veći štap 115, a nikako ne manji.

Splitski festival

Šetati se može svugdje, a tehnika nije teška za savladati pa je preporučljivo da u ovoj aktivnosti uživaju svi bez obzira na spol ili dob – objašnjava Ana Rogulj.
S obzirom na blage zime, nordijsko hodanje se može prakticirati kroz cijelu godinu. No ovo vrijeme pri kraju zime ususret proljeću posebno je aktivno doba za ljubitelje nordijskog hodanja.  U Splitu se tako upravo na početku proljeća održava 2. Festival nordijskog hodanja.
– Festival je vapaj za povratkom modernog čovjeka prirodi i našem Marjanu. Kako kod mene sve dolazi spontano tako je i ideja da se jedan festival u kalendaru nordijskog hodanja približi Dalmaciji. Vidjevši da prije 3 godine nije bio nijedan festival u ožujku, uzimam proljeće idealnim da se Split probudi hodanjem. Proljeće je idealno za boravak na otvorenom, u prirodi, u društvu obitelji, prijatelja uz miris bora, šum mora i cvrkut ptica, ali i uz čaroban pogled koji imamo – kaže Ana Rogulj.
2. Festival nordijskog hodanja i pješačenja održava se od 22. do 23. ožujka, a organizatori ga najavaljuju kao svojevrsni alarm kojim žele ukazati na problem nekretanja koji dugoročno skraćuje život. Zato pozivaju ljude pod motom ‘Izađi van jer ludilo je dan, I doživi radost u hodu. Ne propuštaj lijepo jer vratite se neće, napravi korak za svoje zdravlje!
Festival ima nekoliko značajki, prije svega stvaranje zajedništva među sudionicima i lokalnom zajednicom, poticanje ljubavi prema prirodi, predstavljanje Splita kao turističko-sportsku destinacije.
Zato svi vi koji bi htjeli probati blagodati ove vrste rekreacije javite se organizatorima na Facebook stranicu, nabavite štapove i budite sudionikom 2. Festivala nordijskog hodanja na kojem će se nagraditi pobjednici. No pobjednici u borbi za svoje zdravlje su svi ljubitelji nordijskog hodanja.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike