HALMED istražuje još 32 prijave nuspojava cjepiva povezih sa smrtnim ishodom

Datum:

„Budući da se radilo o netipičnoj kliničkoj slici bilo je potrebno prikupiti opsežnu dokumentaciju, ali uključiti i vanjske stručnjake”, izjavila je Koletić za RTL Danas.
Tridesettrogodišnjak je primio samo jednu dozu AZ početkom ožujka, a 12 dana nakon toga je preminuo. Smrt je prouzročena trombozom s trombocitopenijom, kao reakcijom na vektorsko cjepivo.
U HALMED-u kažu da su do danas prijavljene 43 sumnje na smrt izazvane cjepivom u Hrvatskoj. Od toga, 11 ih je odbačeno, a jedna je danas potvrđena. Preostale su još 32 prijave, među kojima se 21 upitna smrt odnosi na cjepivo Pfizer, osam na AstraZenecu, dva bi mogla biti povezana s Modernom i jedna sa Johnson&Johnson cjepivom.

Sisački 33-godišnjak najmlađa je osoba za koju se istraživao uzrok smrti nakon cjepiva, svi ostali stariji su od 48 godina. Epidemiolog Bernard Kaić ustvrdio je da obitelj preminulog može tražiti odštetu, ali je sustav u Hrvatskoj takav da obitelj mora dići privatnu tužbu.
“Pitanje je samo prema kome. Kada se radi o cjepivima iz obveznog programa cijepljenja, kada je država rekla da se djeca moraju cijepiti, pa ako onda dijete ima nuspojave, država preuzima odgovornost za to. Moram priznati da ne znam kako je kod ovih događaja nakon cijepljenja koja nisu obavezna. Meni bi bilo logično da se ide prema proizvođaču, tim više što u vrijeme kada je gospodin cijepljen, a nažalost i umro, nije bilo još jasno i poznato da cjepivo može izazvati takve nuspojave. To se kasnije utvrdilo”, izjavio je Kaić za HRT.

U Hrvatskoj je danas mali interes za AstraZenecino cjepivo, a do sada je utrošeno više od 560.000 doza.

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...