AktualnoHALMED istražuje još 32 prijave nuspojava cjepiva povezih sa smrtnim ishodom

HALMED istražuje još 32 prijave nuspojava cjepiva povezih sa smrtnim ishodom

„Budući da se radilo o netipičnoj kliničkoj slici bilo je potrebno prikupiti opsežnu dokumentaciju, ali uključiti i vanjske stručnjake”, izjavila je Koletić za RTL Danas.
Tridesettrogodišnjak je primio samo jednu dozu AZ početkom ožujka, a 12 dana nakon toga je preminuo. Smrt je prouzročena trombozom s trombocitopenijom, kao reakcijom na vektorsko cjepivo.
U HALMED-u kažu da su do danas prijavljene 43 sumnje na smrt izazvane cjepivom u Hrvatskoj. Od toga, 11 ih je odbačeno, a jedna je danas potvrđena. Preostale su još 32 prijave, među kojima se 21 upitna smrt odnosi na cjepivo Pfizer, osam na AstraZenecu, dva bi mogla biti povezana s Modernom i jedna sa Johnson&Johnson cjepivom.

Sisački 33-godišnjak najmlađa je osoba za koju se istraživao uzrok smrti nakon cjepiva, svi ostali stariji su od 48 godina. Epidemiolog Bernard Kaić ustvrdio je da obitelj preminulog može tražiti odštetu, ali je sustav u Hrvatskoj takav da obitelj mora dići privatnu tužbu.
“Pitanje je samo prema kome. Kada se radi o cjepivima iz obveznog programa cijepljenja, kada je država rekla da se djeca moraju cijepiti, pa ako onda dijete ima nuspojave, država preuzima odgovornost za to. Moram priznati da ne znam kako je kod ovih događaja nakon cijepljenja koja nisu obavezna. Meni bi bilo logično da se ide prema proizvođaču, tim više što u vrijeme kada je gospodin cijepljen, a nažalost i umro, nije bilo još jasno i poznato da cjepivo može izazvati takve nuspojave. To se kasnije utvrdilo”, izjavio je Kaić za HRT.

U Hrvatskoj je danas mali interes za AstraZenecino cjepivo, a do sada je utrošeno više od 560.000 doza.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike