Dr. Kaić: Gripe još nema, protiv covida cijepljeno 17 djece, a izgleda da nas čeka i novi val
dr. Bernard Kaić, foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Bernard Kaić, u četvrtak je izjavio da gripe u Hrvatskoj još nema.

„Bilo je u osmom ili devetom mjesecu par sporadičnih slučajeva, manjih grupiranja. Prestala je, ali nije još vrijeme, no mogla bi uskoro doći”, izjavio je Kaić za HRT.  Komentirao je i odaziv na cijepljenje djece protiv covida prvoga dana nakon što je stiglo pedijatrijsko cjeoivo.  

U Zagrebu je, prema dostupnim podacima, u srijedu cijepljeno 12-ero djece staro od 5 do 11 godina, a u Rijeci ih je cijepljeno petero. 

„Sasvim sigurno će biti veći broj cijepljenih kada se krene cijepiti u pedijatrijskim ambulantama i ambulantama školske medicine. Vidjet ćemo kakav će biti odaziv, ne bih po prvom danu procjenjivao. Činjenica ipak ostaje da što je mlađa dob da je manji odaziv”, rekao je Kaić.

Iskustva za sada govore, sudeći prema kliničkim istraživanjima, da djeca prilikom cijepljenja imaju uobičajene nuspojave.

„Dakle glavobolja, povišena temperatura, bol u mišićima, bol u kostima, uobičajene nuspojave. Oko 50 posto djece razvije nuspojave, koje traju dan ili dva. Meni je jasno da je manji rizik teškog oboljenja za djecu nego za odrasle, jasno mi je da “ljudi važu” isplati li se riskirati razvoj nuspojave u odnosu na bolest koja će se dogoditi ako se dijete ne cijepi. Sva savjetodavna tijela, uključujući primjerice američki CDC, ECDC i poput Agencije za lijekove, kažu da korist od cijepljenja nadmašuje rizike. Za sada je to tako, ne možemo drugačije reći. Iz iskustava zemalja poput Izraela, ne postoje podaci o nekim ozbiljnim nuspojavama”, ističe Kaić.  Djeca se, također, cijepe u dvije doze, uz razmak od tri tjedna. Što se tiče odaziva na cijepljene tinejdžera kaže da je odaziv slab.

U te tri generacije cijepljeno je 6500 djece. Ne očekujem super odaziv kod mlađe djece, što je šteta, rekao je Kaić.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, kaže da nije zadovoljan jer imamo tri ili četiri tisuće novooboljelih.

Izgleda da nas čeka novi val. Nezahvalno je prognozirati, ali vidimo da je u JAR-u došlo do jako naglog skoka novooboljelih pojavom omikrona, vidimo i u Ujedinjenom Kraljevstvu da raste broj novooboljelih. ECDC objavio je jučer dokument o omikronu, gdje predviđaju tijekom siječnja ili  veljače da će prevladati. Zapravo se očekuje novi val. Za sada znamo da su u JAR-u blaže kliničke slike, no ne zna se kakve će kliničke slike biti u Europi, tamo je ipak ljeto, a ovdje zima, upozorio je Kaić.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments