Živi zdravoCitiziniklin - novi lijek za prestanak pušenja

Citiziniklin – novi lijek za prestanak pušenja

Prvo veliko kliničko ispitivanje citiziniklina u SAD-u, pod vodstvom bolnice Massachusetts (MGH), otkrilo je da je taj lijek za prestanak pušenja učinkovit.
U trećoj fazi studije, objavljenoj u znanstvenom medicinskom časopisu JAMA, navodi se da bi citiziniklin mogao ponuditi odraslim pušačima novu opciju liječenja.
Pušenje cigareta ostaje vodeći uzrok smrti koji se može spriječiti u cijelom svijetu. Ali američka FDA nije odobrila nijedan novi lijek za prestanak pušenja već gotovo dva desetljeća, kaže dr. Nancy Rigotti, glavna autorica studije.

Biljni alkaloid

Postoji hitna potreba za novim lijekovima za liječenje pušenja. Postojeći proizvodi ne pomažu svim pušačima i mogu imati neprihvatljive nuspojave. Ako ga regulatori odobre, citiziniklin bi mogao biti vrijedna nova opcija za liječenje ovisnosti, istaknula je dr. Rigotti.
Citiziniklin (poznat i kao citizin) prirodni je biljni alkaloid koji se selektivno veže na nikotinske receptore u mozgu ublažavajući želju za pušenjem i smanjujući ozbiljnost simptoma odvikavanja.
Randomizirano kliničko ispitivanje testiralo ga je među 810 odraslih osoba koje su svakodnevno pušile cigarete i željele prestati. To je prvo od dva klinička ispitivanja faze 3 koje provodi Achieve Life Sciences, Inc., proizvođač lijeka.
Citiziniklin je pokazao impresivne rezultate kao lijek za prestanak pušenja u rigoroznom kliničkom ispitivanju koje je koristilo novi, znanstveno utemeljeni režim doziranja, napominje Rigotti.

Trenutačno je citizin odobren samo u nekoliko zemalja središnje i istočne Europe. Očekuje se buduća upotreba u zapadnoj Europi jer su predani zahtjevi za njegovo odobrenje.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike