Dok se u prvoj polovici ožujka slučajevi gripe pojavljuju tek sporadično, virusi koji uzrokuju upale sluznice želuca i tankoga crijeva uzeli su maha. Poznata kao i „želučana gripa“, crijevna je viroza napunila ambulante obiteljske medicine, potvrđuje i prof.dr.sc. Rudika Gmajnić, obiteljski liječnik u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije.
Viroza ili trovanje hranom?
– Postoje tzv. zimske i ljetne viroze, no mogu se pojaviti i u svako doba godine. Pojavljuju se sa simptomima mučnine, povraćanja, gubitkom apetita, bolova, grčeva u trbuhu te znakovima dehidracije. Moram naglasiti da se takvo stanje često zamjenjuje za trovanje hranom jer su simptomi slični iako trovanje ima poznatog uzročnika – kontaminiranu hranu bakterijom, pojašnjava dr. Gmajnić.
Inkubacija kod crijevne viroze, kaže, traje dva do tri dana. Tad se kod osobe pojavljuju spomenuti simptomi, a moguće je i duže vrijeme. Virus se zadržava u organizmu i do 14 dana. U ovome trenutku su česte tzv. zimske viroze dok se u ljetnim mjesecima očekuju tzv. ljetne crijevne viroze. One su češće vezane uz hranu, zbog salmonele te jer se hrana pohranjuje izvan hladnjaka i ne na pravi način.

Svaka će crijevna viroza, dodaje dr. Gmajnić, prikovati pacijenta uz krevet, zbog fizioloških potreba ili iscrpljenosti. Tu je i dijeta koja podrazumijeva puno tekućine te dijetalnu prehranu u manjim obrocima.
Savjeti oko liječenja
– Doslovno treba uzimati dva zalogaja pa za 20-ak minuta ponovo dva, a isto je i s malim gutljajima tekućine jer će veće količine tjerati na povraćanje. Za vrijeme dijete mlijeko ne dolazi u obzir, kao ni „teška“ hrana. Prof. Gmajnić podsjeća da su u ljekarnama dostupni pripravci za rehidraciju. Nerijetko se postavlja pitanje je li crijevna viroza prijelazna, a naš sugovornik kaže da se ovaj virus ne prenosi kapljično već tek teoretski ukoliko osoba dira rukama kontaminiran sadržaj i potom isti taj predmet dotakne netko drugi.
Stoga je važno obratiti pozornost na higijenu tijela i ruku, no bez potrebe izdvajanja u izolaciju u druge prostorije. Slabost organizma traje obično do pet dana, uz nužno uzimanje probiotika, ne i antibiotika, izuzev opravdanog razloga. Kad su u pitanju vrlo mala djeca, dr. Gmajnić savjetuje roditeljima da se obrate liječniku u slučaju da temperatura kod djece mlađe od tri mjeseca prelazi 38 stupnjeva temperature ili traje duže od tri dana, uz pojačan umor i pospanost djeteta te bolove u trbuhu. U slučaju pojave krvi u stolici, liječniku se valja obratiti odmah!
Postupan povratak redovnoj prehrani
– Uz navedene simptome treba se obratiti liječniku. No ako takvih simptoma nema, problem je moguće riješiti kod kuće. U svim dobnim skupinama treba se postupno vraćati uobičajenoj prehrani. Kad je u pitanju povratak u školu odnosno na posao, naglasak je da virus nije nestao iz organizma, tako da treba voditi računa o tome, dodaje dr. Gmajnić. Na upit kako naposljetku znati je li riječ o trovanju hranom ili crijevnoj virozi, naš sugovornik savjetuje da se pacijenti time ne zamaraju jer je kod trovanja hranom uobičajeno da oboljela osoba nije hranu konzumirala sama. I da se odluče istraživati kako je točno do toga došla, do dobivenih rezultata dijagnoza je već postavljena. U oba slučaja, kako trovanja hranom tako i kod crijevne viroze, liječenje se obavlja na isti način.











