Dr. Jurišić Kvesić o važnosti zdravlja zubi kod djece

Datum:

Savjetnica za dentalnu medicinu ministra zdravstva, doktorica dentalne medicine Anka Jurišić Kvesić, niz godina svjedoči da je prevencija oralnog zdravlja kod nas manjkava. U fokusu su joj djeca i njihovo oralno zdravlje jer se dobre navike stječu od najranije dobi. Godinama upozorava na održavanje oralne higijene kod djece te redovnim i što ranijim odlascima na kontrolne preglede. Time su šanse da se dobije karijes daleko manje.

dr. Anka Jurišić Kvesić
Anka Jurišić Kvesić dr.med.dent. foto: privatna arhiva

Je li karijes kod djece i dalje najčešća bolest zuba i u kojem postotku prema drugim bolestima zuba?
Točno je. Kod djece je i dalje karijes najčešća kronična nezarazna bolest zuba. Njime je zahvaćeno jako puno djece i to je ono što je zabrinjavajuće. Ako pustimo karijes od one male crne, oku nevidljive, točkice on će se kroz određeno vrijeme raširiti. I tako na određeni način narušiti integritet zuba, a može kasnije doći i do većih problema kao što je oticanje zuba. Na početku provedbe Nacionalnog programa zubne putovnice koji je započeo 2017. godine imali smo više od 80 posto djece koja imaju karijes. Indeks karijesa, ispuna i vađenja zubi (KEP) je u Hrvatskoj 2015. godine iznosio 4,1, a naš je imperativ da ga svedemo na manje od 1.

Roditelji kao partneri

Koliko često djeca posjećuju stomatologa, dolaze li barem oni nešto stariji sami ili i dalje u pratnji roditelja?
Malena djeca naravno dolaze s roditeljima i mi od rane dobi s njima radimo preglede. Prije nego dođu na pregled roditelji dobiju upute preko jaslica ili vrtića na koji ispravan način djeci prati usnu šupljinu nakon dojenja odnosno hranjenja. Roditelji su nam u cijelom tom procesu jako važni partneri. No, moram podsjetiti da se roditeljske oralne navike zrcale na njihovu djecu. Jer ako dijete vidi svog roditelja da redovno pere zube i tušira se, ono isto želi. Djeca rade ono što vide, oni čuju operi zube, ali kada vide da roditelji peru zube to je strašan impuls. Koliko često djeca posjećuju stomatologa ovisi o savjesti roditelja. Postoje previše brižni roditelji koji reagiraju na najmanju sitnicu i to su po nama najsavršeniji roditelji koji vode brigu o svom djetetu za koje smo gotovo sigurni da neće imati karijes.

Peru li onda djeca dovoljno zube?
Mislim da sada peru jer oni u vrtiću ipak dobiju potrebnu edukaciju. Tamo, prema smjernicama svako dijete ima svoju četkicu koje su odvojene jedne od drugih, odložene na posebnom stalku. Svaka četkica ima neki svoj prepoznatljiv znak koji svako dijete brzo zapamti. Četkice dijele odgajateljice. Koristi se mali premaz zubne paste, nakon četkanja se sadržaj ispljune u rupčić koji se baci u koš. Higijenski standardi su osigurani, sve kontroliraju i nadziru odgajateljice i zdravstvene voditeljice. Zato se program i naziva Nadzirano četkanje zubi u vrtićima. Tako djeca stvaraju naviku da poslije obroka dobro operu zube.

Spriječiti karijes

Kada je najrealnije vrijeme da beba ili dijete prvi put posjeti stomatologa?
Mi kažemo da nikada nije prerano. Jako podržavamo i kada nam dovedu bebe s prvim niknutim zubom. Dijete se privikava na ambijent, na nas osoblje u ordinaciji, naše glasove, puno se lakše adaptira na taj način i lakše prihvaća neke buduće zahvate.

Što bi savjetovali roditeljima da svojoj djeci izbjegavaju dati jesti kako bi spriječili karijes?
Hrvatska kao zemlja ima sve više pretilih stanovnika. Da bi to spriječili mi kroz edukacije o oralnom zdravlju govorimo i o zdravoj prehrani. No, nažalost po našim ulicama i igralištima možemo vrlo često vidjeti roditelje koji svojoj djeci daju za jesti pekarski proizvod ili neku grickalicu kao što je primjerice smoki. To je zaista nutritivno bezvrijedno i mi se trudimo ukazivati na štetnost takvih namirnica.

Što jesti, odgovor je jednostavan. Dijete treba uobročiti namirnicama u kojima će prevladavati voće i povrće, meso i riba, a slatkiše ne možemo zabraniti. Neka dijete dobije slatkiš, ali nakon toga mu roditelj treba dati puno vode da ga ispere sa zubi. Gazirana pića svih vrsta su izuzetno loša za zube jer su slatka i kisela, a upravo kiselost zajedno sa šećerom nagriza caklinu zuba. Vrlo rano djeca koja cijelu noć iz bočice piju sok odnosno zaspu s bočicom imaju problem sa zubima što je jako pogrešno. Ne samo zbog oralnog već zbog cjelokupnog zdravlja.

Koliki postotak djece danas nosi ortodontske aparatiće i zbog čega sve?
To je dobro pitanje. Ja nisam ortodont već specijalist protetike, ali imam prijateljicu dugogodišnju ortodonticu koja mi je jasno i jednom rečenicom rekla da se nekada moglo izbrojati na prste tko nosi ortodontski aparatić, a danas se može izbrojati na prste tko ga ne nosi. Veliki je postotak djece koja trebaju ortodontske aparatiće zbog čega su liste narudžbi i čekanja za aparatić preko HZZO- a izuzetno duge.

Predugo pasirana hrana

A zašto danas djeca u tako velikom broju nose ortodontske aparatiće?
I to je izvrsno pitanje. Problem je u tome što djeca previše dugo jedu odnosno gutaju pasiranu hranu. To je velika pogreška jer onoga trenutka kada roditelj osjeti da njegovo dijete može barem malo žvakati treba ga pustiti da žvače. Na taj način aktivira sve žvačne mišiće i potencira rast i razvoj čeljusti. Sve dok se daje miksana hrana djetetu to nažalost izostaje. Zato djeca imaju govorne poteškoće, imaju zbijene zube jer se čeljust nije dovoljno razvila, pa su zbijeni zubi u nedostatku žvakanja najčešća komplikacija. Roditelji u tom smislu trebaju biti odgovorni. Zbog tih razloga nam djeca danas masovno trebaju i pomoć logopeda.

Jesu li bolesti usne šupljine općenito u porastu ili su u padu?
Nažalost, bolesti mekih tkiva jezika i parodonta su u zabrinjavajućem porastu. Uzroci su neliječeni karijesi, stari ispuni koji prave oštećenja na jeziku, obraznoj sluznici te podjezičnom području, potom pušenje i alkohol. Uvijek treba govoriti o međuzavisnom i važnom odnosu oralnog i općeg zdravlja. Zdravstvenim opismenjavanjem nacije možemo jedni za druge puno više napraviti, to nam je davno dokazao i naš znanstvenik Andrija Štampar.

Suradnja i empatija

Kakva je prevalencija karijesa?
Tamo gdje se zubi redovito peru i gdje je dobra oralna higijena prevalencija karijesa je smanjena. Roditeljima uvijek kažemo da dovedu djecu na pregled barem dva puta godišnje, a preporuka je i češće. Djeca će se u početku možda i opirati, ali kroz nekoliko posjeta će se naviknuti. Suradnja s puno empatije s naše strane njih oslobađa anksioznosti. Nitko od toga ne smije odustajati, ni roditelj niti stomatolog. Roditelji trebaju biti ti koji će željeti i tražiti da njihovo dijete ima zdrave zube.

Možete li otkriti kakva je budućnost stomatologije za najmlađe?
Tijekom godina u dentalnoj medicini je došlo do znatnih poboljšanja i olakšanja u radu s djecom. Digitalna oprema, nove tehnologije, materijali koji su prilagođeni za uporabu i sanaciju zubi djece, zasigurno su veliki iskorak. Maleni pacijenti zaslužuju svu našu pažnju jer oni su budući nositelji našeg društva i nije svejedno u kakvom stanju ih pripremamo za to vrijeme. Velika odgovornost je na svima nama koji se bavimo dentalnom strukom i u konačnici smo svi preventivci oralnog zdravlja djece.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...