Učenici Turističko-ugostiteljske škole pripremili su više od 450 obroka prilagođenih različitim prehrambenim potrebama pacijenata u KBC-u Split. Ova hvalevrijedna blagdanska akcija rezultat je suradnje KBC-a Split, budućih kuhara splitske srednje škole i dviju lokalnih tvrtki.
Učenici su imali priliku znanje naučeno u školi primjeniti u stvarnim, i to specifičnim, uvjetima. Bolnička kuhinja KBC-a Split uskoro će biti i mjesto gdje će učenici krenuti s praksom, najavio je ravnatelj Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.
– Ovakvi projekti učenicima pružaju dragocjeno iskustvo, a istovremeno promiču društvenu odgovornost i solidarnost – kazao je ravnatelj.
Riba kao odličan izbor za bolničke pacijente
Važnost pravilno pripremljenih i nutritivno vrijednih obroka za pacijente pojasnila je voditeljica Službe za prehranu i dijetetiku Tonča Mandić, mag. nutr. Poseban se naglasak naime stavlja na lako probavljive proteine, omega-3 masne kiseline te vitamine i minerale. Uz to, bolnička prehrana mora biti sa što nižim udjelom soli, a opet ukusna pacijentima.
– Dijetoterapija u bolničkom sustavu ima ključnu ulogu u potpori terapiji i oporavku pacijenata. Obroci pripremljeni u sklopu ove inicijative osmišljeni su u skladu s nacionalnim smjernicama za bolničku prehranu pod vodstvom magistra nutricionizma. Riba je jedan od glavnih predstavnika mediteranske prehrane, a tuna i oslić visokovrijedne namirnice koje doprinose nutritivnoj potpori pacijenata – objasnila je klinička nutricionistica.
Učenici će uskoro na praksu u bolničku kuhinju KBC-a Split
Ravnatelj KBC-a Split izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, dr. med., istaknuo je da ovakvi projekti pokazuju “da svatko može ugraditi sebe za dobro drugih”.
– Posebno nas veseli uključivanje mladih ljudi, učenika, koji kroz ovakve projekte stječu vrijedna praktična iskustva i razvijaju svijest o društvenoj odgovornosti. Ovaj događaj izvrsna je najava veće, dugotrajnije suradnje – kazao je ravnatelj splitskog KBC-a.
Potvrdio je skoru suradnju škole i bolnice, odnosno praksu učenika. Tome se, kazao je, raduju i djelatnici bolničke kuhinje i sami pacijenti.










