Zdravstvena pismenost

Abeceda društvene sigurnosti

“Doktor” Google preplavio je svijet. Uronjeni smo u hrpe podataka koji nas zatrpavaju i mnoštvom nepotrebnih pa i nevjerodostojnih. Premda će informacije o stanju zdravlja ili bolesti s interneta čak biti i korisne, ništa ne može zamijeniti činjenicu da su svaka osoba i njezino zdravlje ili bolest, jedinstveni i da im tako treba pristupati. Nema jednog recepta i nema jednog izlaza. Izbor zna biti težak i sudbonosan.

Pacijenti u sve većoj mjeri postaju partneri na putu na čuvanju zdravlja ili povratku zdravlju i kvaliteti života, a jedino mjerilo je rezultat. Mnogi teško uzimaju u ruke odluke koje bi trebali donositi zajedno sa zdravstvenim profesionalcima, ali ako sve odluke prepustite drugima, ili trebate potporu i pomoć puno je načina da ju tražite i dobijete.

Možda je pandemijska korona najbolji i najsvježiji primjer o tome koliko je bilo teško razabrati informacije od koristi jer su se danomice mijenjale. Ali su jednako tako pokazale kako nam kroz šumu - ne informacija, nego njihovih interpretacija, treba vjerodostojan i pouzdan vodič. Riječ je o zdravstvenoj pismenosti u kojoj svatko za sebe odabire orijentire, a upravo o tome u koji se izvor pouzdaje, ovisi stanje zdravlja i bolesti, zaštita i uputa zašto i kome vjerovati. Svijet je iz temelja uzdrman korona krizom, jednako kao što su to i mnoge zdravstvene institucije i dojučerašnji autoriteti. Više no ikad to nam je pokazalo zašto je i koliko nezamjenjiv taj dragocjeni osobni pristup i odnos pacijent liječnik kojeg načinju i ekonomske i socijalne prilike ali i koliki je danak plaćen zbog zdravstvene nepismenosti. Mjeren životima i zdravljem.

To je glavni razlog da redefiniramo pitanja odnosa pacijenta i liječnika, zaštitimo ga provjerenim i korisnim znanjima, te da izaberemo put ka zdravstvenoj pismenosti kako se pokazalo, sudbinski važnoj u mnogim stanjima, čuvanju zdravlja, liječenju, životu s kroničnim bolestima, preživljavanju.

U ovoj ćemo rubrici donositi teme koje bismo mogli nazvati zdravstvenom abecedom, jer se u zdravlju i bolesti ništa ne podrazumijeva a još uvijek opstoje brojni stereotipi. O teorijama zavjere da ne govorimo. Pitajte, komentirajte, dat ćemo sve od sebe da osvijetlimo informacije od značaja za zdravlje i životnu dobrobit. I da s vama podijelimo put koji će vam olakšati i približiti znanja od kojih su mnoga elementarna, zanemarena. Kažu da nema toliko nerješivih problema koliko je nesposobnih ljudi, no, znanja nikome nisu naštetila i kad je najteže i kad sve izgleda bezizlazno. Odgovornost je na svima nama da okolinu učinimo sigurnijom, a kulturu sigurnosti uspostavimo kao društvenu vrijednost jer živimo u mreži kojom smo neizbježno povezani. Samo o nama ovisi što ćemo međusobno učiniti mogućim. Dobrodošli!

Pristup medicinskoj dokumentaciji na temelju Zakona - Portal Zdravlje - Slika stetoskopa

Pristup medicinskoj dokumentaciji na temelju Zakona

Među najspornijim pravima u slučaju kada su pacijenti dali pritužbe ili čak podizali sudske tužbe proteklih se godina, a osobito prije donošenja Zakona o zaštiti pacijenata problematičnim pokazivalo pravo na medicinsku dokumentaciju

Neisporukom lijekova bolesnicima su ugrožena osnovna ljudska prava

Onkološki bolesnici i njihove udruge očajni su i ogorčeni, jer kako kažu kao da nije dovoljno imati rak, nego su pod višestrukim rizicima, jer uz zloćudnu bolest, u ova pandemijska vremena i strah od COVID-a 19 čekaju dijagnostiku i liječenje.

Personalizirana bolnička putovnica za osobe s poremećajem iz spektra autizma

U KBC-u Rijeka predstavljene su bolničke putovnice, novi nestandardni dokument koji sažima ključne informacije o pojedinom zahtjevnom pacijentu. Plave putovnice formata A6 za sada su namijenjene prije svega osobama s poremećajem iz spektra autizma i sadrže informacije o načinu na koji ta osoba komunicira, posebno u slučaju kad ne govori ili se služi slikovnim znakovima.

Zdravstvena pismenost treba voditi i zdravijem društvu u cjelini

Zdravstvena pismenost stanovništva iznimno je važna.
Jedna od zadaća javnog zdravstva u Hrvatskoj svakako je da svim osobama u RH omogući najvišu razina zdravlja i kvalitete života. Nezaobilazan put u ostvarivanju navedenog je razvijanje partnerskog odnosa i poticanje aktivne uloge svakog pojedinca.

Invaliditet nije niti će biti nečiji identitet

Hrvatski savez slijepih uputio je apel medijima podsjećajući na negativan učinak pogrešno korištenih termina za oslovljavanje osoba oštećena vida. Riječ „slijepac” ima negativnu i pogrdnu konotaciju te njezino korištenje ni u kojem kontekstu nije prihvatljivo pa je tako i osobe oštećena vida potrebno oslovljavati terminom koji sadrži riječ „osoba”, jer one primarno to i jesu – osobe.

Doktor Bressan

Za dobru kontrolu bolesti potrebne su dvije strane – i liječnik i pacijent

Obiteljski liječnik ima najpotpuniji uvid u zdravstveno i socijalno stanje pacijenta, i prvi je kojemu se pacijent s povjerenjem treba obratit.

Nemojte podleći neprovjerenim informacijama, pitajte liječnike- tu su za vas

Zdravstvena pismenost u nas je relativno novi pojam o kojem se sve više raspravlja. Ona predstavlja sposobnost prihvatiti, interpretirati i razumjeti temeljne zdravstvene informacije i usluge i, što je najvažnije, sposobnost upotrijebiti ih.

Termin za svakog pacijenta daje najviše vremena za kvalitetan razgovor, pregled i dijagnostiku

Uz otvorene kanale za konzultacije telefonom, mailom, nekad i društvenim mrežama, uvidjelo se da najprije javljanje doktoru a tek potom naručivanje, osigurava termin svakom pacijentu u skladu s njegovim stanjem, daje najviše vremena za kvalitetan razgovor, pregled i dijagnostiku te savjetovanje o mogućim rješenjima nastalih tegoba, što drastično povećava sigurnost i bolje ishode.

Nakon osobne teške životne tragedije pokušavam život osoba narušenog zdravlja učiniti boljim

Na inicijativu ravnatelja KBC-a Rijeka prof. dr. Alena Ružića u povodu Svjetskog dana bolesnika osnovana je Koordinacija bolesnika i udruga bolesnika.

Svaki građanin može učiniti razliku jer smo prije ili kasnije svi mi – pacijenti

Svaki građanin, podrškom idejama, prijedlozima i aktivnostima KoHOM-a može učiniti razliku, bitnu za bolje sutra svakoga, jer svi smo prije ili kasnije – pacijenti.

Moj sin: problemi roditelja djece u autističnom spektru

Majka sam djeteta s poteškoćama iz autističnog spektra i poremećajem govora i razumijevanja. Moj sin ima 12 godina i upravo je krenuo u 6. razred redovne škole po individualiziranom programu uz pomoć asistenta.

Trebamo sasvim novi pristup agresiji, pandemija će sigurno pospješiti “kaos”,a kriza je i prilika

U javnosti, pa i stručnoj često se govori o suicidu, prevenciji suicida i slično. Uglavnom se govori o patnji tih osoba, te puno više o vanjskim razlozima koji su doveli do ovakvog ponašanja (neadekvatni roditelji, teški uvjeti odrastanja, financijski problemi, nesretna ljubav, problemi na poslu, zlostavljanje od drugih osoba i dr.). I sve ovo je točno. Nesumnjivo je da je uloga roditelja vrlo važna, a i drugih osoba u razvoju djeteta.

Značajno produljeno preživljenje bolesnika s limfomima

Što se tiče simptoma i znakova bolesti, obično sam bolesnik ili netko iz njegove okoline primjeti tj. napipa uvećane limfne čvorove na vratu, ispod pauzuha ili u preponama

Prof. dr. sc. Viktor Peršić o raskoracima u liječenju rizika za kardiovaskularne bolesti

Preventivna, sportska i medicina životnog stila, tako je sadržaje dvodnevnog internacionalnog Prvog hrvatskog kongresa prevencijske, sportske medicine i kardiološke rehabilitacije sa oko 200 sudionika opisao prof. dr.Viktor Peršić ravnatelj opatijske Thalassotherapije koja je skup organizirala.

Korona ne postoji dok ja ne obolim. Zašto je neznanje agresivno i ponekad se liječi – ignoriranjem

Krajem lanjske veljače u Hrvatsku je stigla korona. Tada smo nepoznati virus svi nazivali potpunim nazivom, novi koronavirus, SARS-CoV2, a naziv COVID-19 još nije bio skovan od Svjetske zdravstvene organizacije.

Iznimni stručnjaci uživo o kolesterolu i kardiovaskularnom zdravlju – danas u 11 sati

Čak 20.000 smrti godišnje, 60 svakoga dana uzrokuju bolesti srca i krvožilnog sustava, i vodeći su uzrok smrtnosti u europskim zemljama sa 30-50 posto, a u Hrvatskoj s 43 posto smrti uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima.

Klinika kreativnosti – suradnja osječke Medicine i Akademije gdje je umjetnost terapija bolesti

U rujnu 2020. osječka Akademija za umjetnost i kulturu i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo potpisali su sporazum o suradnji povodom kojeg je za javnost otvorena Klinika kreativnosti.

Sestra Maja o palijativnoj skrbi: to nije posao nego poziv za pomoć ljudima

Prije 50-ak godina u Europi je počela palijativna skrb za bolesne kojima suvremena, kurativna medicina više ne može pomoći.

Akupunktura uspješna u liječenju boli, potvrđuju i neurolozi u Hrvatskoj

Uzeti najbolje od svih raspoloživih metoda, dio je integrativnog pristupa bolesniku, što ga i razvijeni zdravstveni sustavi uključuju.

Razina antitijela ne jamči zaštitu niti je dokaz zaštite

Najnovija zbivanja, kada i cijepljeni obolijevaju od Covida, a neki obolijevaju po drugi put, nedostatak informacija, treća doza koju građani očito sa zanimanjem čekaju, sve su to pitanja o kojima smo razgovarali s infektologom, prof. dr. Mirom Morovićem iz Zadra.

Bonusi liječnicima za cijepljenje, struka odgovara da je to etički sporno

Slovenska vlada prihvatila je projekt za ubrzanje cijepljenja protiv koronavirusa kojim će se nagrađivati obiteljski liječnici i njihovi timovi za aktivno promoviranje cijepljenja.

Broj umrlih od COVID-a u Hrvatskoj prešao 9000

Broj umrlih od COVID-a u Hrvatskoj prešao je 9000, u bolnicama je više od tisuću pacijenata, a epidemiolozi tvrde da to još nije vrhunac četvrtog vala i da se situacija vjerojatno neće smiriti još neko vrijeme.

Svaki peti zaraženi covidom iz obrazovnog sustava, moguća online nastava od studenog

Epidemiolozi potvrđuju kako svaka peta osoba pozitivna na korona virus dolazi iz obrazovnog sustava.

Bolnici u Klaićevoj donirana sofisticirana oprema koja detektira vibracije tla i alarmira na potres

Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u utorak je primila vrijednu donaciju seizmičke opreme.

Magistra Ivana Sović o važnosti prehrane u menopauzi

U srpnju ove godine s radom je krenulo prvo Nutricionističko savjetovalište Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije, a kako su se najzainteresiranijima za balansiranje prehrane pokazale žene, Savjetovalište je izašlo i s posebnim programom pod nazivom „Principi pravilne prehrane za lakši početak perioda menopauze“.

MOJ SIN: Kako hraniti djecu u autističnom spektru?

Dragi kolege roditelji i roditelji djece u autističnom spektru, sjećate li se onog trenutka kada dijete dovoljno naraste da prestanete sa sobom nositi veliku torbu u kojoj su pelene, dude, odjeća za presvlačenje, cijela hrpa drugih stvari i na kraju hrana koju trenutno jedu?

Lijek Forxiga više se ne smije koristiti za liječenje dijabetesa tipa 1

Lijek Forxiga 5 mg (dapagliflozin) više se ne smije koristiti u liječenju šećerne bolesti tipa 1 zbog rizika od razvoja dijabetičke ketoacidoze , izvijestila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

HUBOL: Raspad bolničkog sustava za liječenje COVID bolesnika

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u nedjelju je upozorila na preopterećenost bolnica koje brinu za COVID bolesnike, nedostatak specijalista i kreveta u sustavu koji se raspada, a dobar je samo za one koji su na vlasti.

Info covid centar, velika prednost za bolesnika, obitelj i ustanovu

Odvojenost Covid pacijenata od obitelji, prezaposlenost stručnih djelatnika, u riječkom je KBC-u još od ranijih pandemijskih valova urodila prvim Info Covid centrom. Te izvrsnim rezultatima.

Prof. dr. Alen Ružić: Svi hitni pacijenti moraju dobiti skrb, plan za Covid pripremamo još od ljeta

Govorimo o znalcima i što su oni mogli učiniti, što su ili nisu učinili, u pandemijskom valu za kojeg je jasno da je izmaknuo kontroli.

Sestra Mirela Bulić apelira na važnost ispravne skrbi o kroničnim ranama

U Trogiru je nedavno u organizaciji Hrvatske udruge za rane održan 13. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem “Pandemija kroničnih rana u novom desetljeću” .

Jedan ginekolog u primarnoj prosječno skrbi o 5500 žena, 250 tisuća žena nema odabranog ginekologa

Hrvatska liječnička komora ponovno upozorava na manjak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ističući nedostatak 207 liječnika obiteljske medicine i 104 ginekologa te nužnost raspisivanja novih specijalizacija.

KBC Rijeka uvodi nove standarde za bolju terapiju onkoloških bolesnika

Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka sredstvima međunarodnog projekta nabavlja napredan sustav za vrednovanje raspodjela apsorbirane doze onkoloških pacijenata.

 

Promocijom knjige obilježeno 50 godina Laboratorija za tipizaciju tkiva u Rijeci

U sklopu obilježavanja 50. godišnjice rada Laboratorija za tipizaciju tkiva u Rijeci, prigodnim skupom u Gradskoj vijećnici pod počasnim pokroviteljstvom Grada Rijeke predstavljena je knjiga „Sustav HLA u kliničkoj praksi“ autorica Sanje Balen i Nataše Katalinić.

Prof. dr. Dinko Vitezić: Onkološka i imunoterapija nisu kontraindikacija za Covid cijepljenje

Vrlo je malo medicinskih stanja koja su kontraindikacija cijepljenju, tvrdi prof. dr. sc. Dinko Vitezić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Rijeci i iz KBC-a Rijeka.

Sustav zaštite prava pacijenata u RH nije organiziran, najveći problem nedostupno zdravstvo

U Hrvatskoj ne postoji organiziran, sustavan i dostupan način prijave kršenja prava pacijenata. Ukratko je to zaključak studije Prijave kršenja Europske povelje o pravima pacijenata autora Jasne Karačić i Marina Viđaka uz mentorstvo prof. Ane Marušić.

Pretjerana potrošnja antibiotika dovela je do visoke rezistencije

“Antibiotici nisu bomboni” naziv je panela s kojega je u srijedu poručeno da antibiotici nisu rješenje za virusne, već djeluju isključivo protiv bakterijskih infekcija, a odluku jesu li nužni u liječenju može donijeti jedino liječnik.

Novo izdanje knjižice smjernica za sve koji propisuju antibiotike

Promovirajući priručnik „Smjernice za bolničku primjenu  antimikrobnih lijekova“ glavne urednice prof. dr. Vere Vlahović-Palčevski,  specijalistice kliničke farmakologije, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet i KBC Rijeka kao suizdavači,  ove godine pridonijeli su obilježavanju dana i tjedna  svjesnosti o antibioticima. 

Draga Ljiljana, hvala ti na svakom slovu i osmijehu

Prazan papir može biti terapija, a ponekad kao sada i prava kazna.

Psihijatrica Primorac Bošnjak o ovisnostima: pandemija je donijela porast online kockanja

Mjesec je borbe protiv ovisnosti koji se obilježava do sredine prosinca.

Europsko kardiološko društvo: Aspirin povezan s većim rizikom za zatajenje srca

Korištenje aspirina povezano je sa 26 posto većim rizikom zatajenja srca kod ljudi sa najmanje jednim rizičnim faktorom.

Britanske smjernice za liječenje blage depresije – tjelovježba i psihoterapija

Ljudima koji pate od blage depresije treba ponuditi tjelovježbu i psihoterapije umjesto antidepresiva, prema novim smjernicama Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva (NHS).

Knjiga naše novinarke Nađe Berbić – dnevnik bolesti, ali i dnevnik života

„Malo mjesta za čuda“ naziv je knjige koju je objavila Nađa Berbić , danas novinarka našeg portala, a ranijih 40 godina staža u riječkom Novom listu provela je kao novinarka i urednica.

Mladi osječki liječnik istražio: upala malih krvnih žila grupira se oko velikih gradova

Na natječaju International Medis Awards for Medical Research 2021, a koji već osmu godinu nagrađuje  najbolja istraživačka postignuća liječnika i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe,  ove je godine pobjedu odnijelo i dvoje hrvatskih liječnika.

Više od 7000 karcinoma dojke otkriveno kroz Nacionalni program, odazovite se na mamografiju

Rak dojke najčešće je sijelo raka kod žena u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatskoj, ali i svijetu. Trećina oboljelih umire radi otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi, stoga je od iznimne važnosti prevencija i rana dijagnoza, kada su mogućnosti za izlječenje jako velike.

Sustav obrazovanja trebao bi biti jednako dostupan svoj djeci

Nevladina udruga “Poseban prijatelj” iz Dubrovnika u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom organizirala je predstavljanje knjige “Krijesnice” i okrugli stol na temu “Koliko poznajete svoja prava?”.

Rak nije nestao. Slijedi li nakon zarazne, pandemija onkoloških bolesti?

Zatvaranje bolničkih sustava radi pandemijskog infekta imalo je i ima svoj utjecaj u svakoj zemlji, a neke od njih, poput SAD-a, počele su, da tako kažemo, zbrajati štetu.

Virusi prema velikom broju definicija života nisu živi entiteti i ne izazivaju svi bolest

U posljednje dvije godine riječ virus jedna je od najupotrebljavanijih riječi u svakodnevnom govoru. Infektivni, sezonski, neživi samo su neki od epiteta koji se vežu uz njih, a upitno je koliko ih zapravo razumijemo i znamo o njima.

Probiotici – koji, kad i kako ih uzimati

Probiotici su živi mikroorganizmi (kvasci i bakterije) koje najčešće uzimamo u obliku dodataka prehrani, a mogu imati razne zdravstvene benefite.

Liječnici o celijakiji – što uzrokuje, kako prepoznati i živjeti s ovom doživotnom bolesti

Celijakija ili glutenska enteropatija kronična je autoimuna bolest, karakterizirana poremećenim imunosnim odgovorom. Riječ je doživotnoj bolesti svih organskih sustava, a javiti se može u svim životnim razdobljima.

Otkriveni novi mehanizmi o djelovanju omega-3 masnih kiselina na aterosklerozu

Receptor aktiviran tvarima formiranim iz omega-3 masnih kiselina igra vitalnu ulogu u sprečavanju upale u krvnim žilama i smanjenju ateroskleroze, izvještava nova studija Karolinska instituta u Švedskoj objavljena u časopisu The Journal of Clinical Investigation.

Po snijegu i buri Mihael planinari da bi javnost upoznao što je to reumatoidni artritis

Prije deset godina Mihael Strle obolio je od reumatoidnog artritisa. Bolest se manifestirala doslovno preko noći. Do tada potpuno zdrav , ništa nije ukazivalo na ovu ozbiljnu autoimunu bolest.

Depresija nema blagdane, struka poziva na emocionalnu potporu, a dostupan je i telefon za pomoć

Uoči blagdana kada su ljudi osjetljiviji na brojne emocionalne događaje, obiteljske ili individualne, nisu svima emocije usmjerene ka radosti. Upravo obrnuto, depresivni, tjeskobni, pa i suicidalni mogu jednako tako svoje probleme osjećati značajno izraženije.

“Epidemija” virusne angine kod djece, simptomi poput onih kod COVID-19

I dok je javnost fokusirana na epidemiju koronavirusa, tijekom studenog i prosinca hrvatske vrtiće i škole, ali i brojna radna mjesta desetkovala je prava mala epidemija angine, točnije upalne bolesti ždrijela i tonzila ili adenoidnih vegetacija.

Blagdanski srčani sindrom – vrijeme između Božića i Nove godine povećava rizik od srčanog udara

Američka kardiološka udruga (AHA) upozorila je ovih dana da se nalazimo u najrizičnijem dobu godine jer između Božića i Nove godine najviše ljudi umire od infarkta.

Dr. Čaljkušić: moždani udar ne bira, doprinosi mu i pandemija, važno je brzo reagirati

Godišnje oko 17 milijuna ljudi u svijetu doživi moždani udar, od toga ih šest milijuna umre od njegovih posljedica.

Opterećeni covidom ne mislimo na pneumokok – smrtnost 15 do 20 posto i sve otporniji na antibiotike

Cjepiva protiv pneumokoka već su dugo u primjeni, no, sad su bliži fokusu javnosti i stoga što upale pluća i kod gripe i kod Covid-19 infekcije kao bakterijska superinfekcija na virusnu pneumoniju, mogu izazvati dodatne teške komplikacije.

Kako je pandemija utjecala i na novogodišnje odluke

Umorni i oprezni prema budućnosti? Zašto biste se ove godine mogli osjećati drugačije u vezi s novogodišnjim odlukama, objašnjava psihijatrica Jayashri Kulkarni, direktorica velikog istraživačkog centra u Australiji.

Povezanost konzumacije crvenog mesa i masne bolesti jetre

Hrana i pića koje konzumirate mogu igrati značajnu ulogu u ugrožavanju vaše jetre ili mogu pomoći u održavanju zdravlja ovog vitalnog organa. Novo istraživanje otkriva da je konzumacija crvenog mesa povezana s povećanim rizikom od razvoja masne jetre.

Video savjetnik: prof. Pilipović o korištenju lijekova za vrijeme trudnoće i babinja

Sigurnost korištenja lijekova u trudnoći i babinju tema je edukativnog video razgovora u kojem je KOHOM PGŽ iznio mišljenja i preporuke izv. prof. dr. sc. Kristine Pilipović, dr. med, sa Zavoda za temeljnu i kliničku farmakologiju s toksikologijom Medicinskog fakulteta u Rijeci.

CT scan – prvih 50 godina uređaja koji je revolucionirao medicinu

Kratica CT stoji za Computerized Tomography ili Computerized Axial Tomography (CAT) te se nalazi u nazivu jednog od najpoznatijih strojeva koji se koristi u medicinskoj dijagnostici, a s kojim se veliki dio populacije susreo barem jednom u životu.

Osmišljen test za ranu detekciju odbacivanja transplantiranog bubrega

Istraživači su razvili imunološke metode i test koji može biti visoko osjetljiv i neinvazivno otkriti biomarker akutnog odbacivanja bubrega, preko urina. To bi uskoro moglo pomoći u dijagnosticiranju odbacivanja ranije i bez biopsije, objavilo je Američko društvo kemičara.

Farmakologinja objašnjava s čim se u RH liječi covid, lijeka Ronapreve stiglo tek 1600 doza

Lijek čijih je 1600 doza stiglo u Hrvatsku i koji će dobiti iznimno teško imunokompromitirani bolesnici kombinacija je monoklonskih antitijela čija su generička imena kasirimivab i imdevimab, a naziv lijeka je Ronapreve.

Dr. Kraljik: Rak vrata maternice može se spriječiti, mnoge žene desetljeće nisu bile kod ginekologa

Kako se približava 16. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice, koji će ove godine biti obilježen u razdoblju od 17. do 23. siječnja, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko baranjske županije podsjećaju na ono što svaka žena treba znati o raku vrata maternice.

Ispitivanje učinkovitosti uređaja koji sprečava pucanje aneurizme umetanjem “čepa”

Poput povratka prohodnosti krvnih žila u srcu ili drugim dijelovima tijela stentovima, tako se i prijeteće aneurizme sve uspješnije liječe endovaskularnim intervencijskim zahvatima.

Psorijaza – koji su joj najčešći oblici i “triger” faktori

Psorijaza je kožna bolest koja spada u skupinu dermatoza te, osim kože, može zahvatiti i zglobove, a nerijetko zahvaća oboje, i kožu i zglobove.

Onkološka agonija može se prekinuti samo nacionalnim zahvatima

Snažan odjek kampanje koju je pokrenula Udruga Nismo same s udrugama Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna, pod nazivom Ne odustajem posvećene ženama s metastatskim rakom dojke, pokazuje kako bi se trebala voditi nacionalna kampanja i koliko je ona potrebna.

Porazni podaci o aktivnosti Hrvata, čak 35 posto osmogodišnjaka pretilo

Iako se čini kako smo se posljednjih godina više okrenuli zdravom načinu života i redovnoj tjelesnoj i mentalnoj aktivnosti, podaci izneseni na Panelu Aktivne Hrvatske “Hrvatska 10 godina nakon, danas i Hrvatska u budućnosti“ zabrinjavajući su i pozivaju na trenutnu akciju.

Centralno naručivanje prva linija za susret s bolesnikom

Zavirili smo unutar bolnice, u bolničku administraciju. U tamnocrvenim odorama, uvijek nasmiješene, uglavnom žene, naručuju pacijente centralnom naručivanju ili ih upisuju prilikom pregleda i kontrola.

Prof. dr.sc. Lada Zibar: Zdravstvena pismenost treba biti dio zdravstvene politike

Zdravstvena pismenost definira se kao sposobnost da brinemo o vlastitom zdravlju, točnije razumijevanje uputa liječnika, vlastite dijagnoze, razumijevanje važnosti cjepiva, ali i kritičko tumačenje zdravstvenih informacija u medijima.

Zdravstvena pismenost nacionalni resurs i ključ za zdravlje populacije

Više od polovine hrvatskih građana informacije o svom zdravstvenom stanju traži na internetu i društvenim mrežama, istaknuto je u petak na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, održanoj na temu zdravstvene pismenosti.

prijenos uživo