Zbog nestašice izdavanje jediničnih doza lijekova

Datum:

Porast potražnje za antibioticima te problemi u proizvodnji i opskrbi lijekova uzrokovali su nestašice lijekova u EU. Poduzimaju se različite mjere, a konkretno za antibiotik amoksicilin razmatra se i povećanje proizvodnih kapaciteta. Mreža nacionalnih agencija za lijekove putem svoje nadležne skupine potiče da „nadležna nacionalna tijela koriste sve regulatorne opcije poput izvanrednog unosa ili uvoza lijekova odobrenih u drugim državama”. Stoji to, uz ostalo, u obavijesti Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Također, neke od mjera u pojedinim zemljama su izdavanje jediničnih doza lijekova te izrada magistralnih i galenskih pripravaka.
Na temelju trenutačnih informacija od strane tvrtki i dionika, očekuje se da će se stanje poboljšati u narednim mjesecima. Podsjeća se pacijente i zdravstvene radnike da su u slučaju nestašice dostupne zamjenske terapije.
Važno je da se antibiotici koriste racionalno kako bi se održala njihova djelotvornost i izbjegla antimikrobna rezistencija. Antibiotici, uključujući amoksicilin, trebaju se propisivati isključivo za liječenje bakterijskih infekcija. Nisu prikladni niti djelotvorni u liječenju virusnih infekcija kao što su prehlada i gripa, objavio je HALMED.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...