Zavod koji i u pandemiji ima rekord umjetnih oplodnji, iznadprosječan uspjeh i uveo inovacije
prof.dr.sc. Siniša Šijanović, foto: Deus Media

Zavod za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju KBC-a Osijek 2021. godinu završit će s gotovo 500 postupaka, što je za gotovo 200 postupaka potpomognute oplodnje više nego li u 2020.

Razlog za to svakako je i činjenica da su lani zbog lockdowna na dva mjeseca u potpunosti obustavili sve postupke, ali i tome da je ova bolnica reorganizacijom laboratorija, ulaganjem u suvremenu opremu te zapošljavanjem stručnog kadra postala jedan od centara koji je posljednjih godina zadobio visoko povjerenje parova koji se liječe od neplodnosti, a koji su ranije na postupke radije odlazili u Zagreb ili u druge države.

-U 2020. grad Osijek je uspio zaustaviti trend pada novorođenih, pa je u odnosu na 2019. godinu zabilježeno 70 poroda više. Vjerujemo kako je velik broj njih ostvarilo roditeljstvo upravo uz pomoć potpomognute oplodnje. U 2021. broj postupaka ponovno raste pa smo samo do 8. prosinca ove godine na brojci od 462 postupka. Naime, iako u Hrvatskoj ima 16 ustanova koje rade potpomognutu oplodnju, mi smo jedina ustanova istočno od Zagreba i k nama gravitira pet županija, odnosno oko milijun pacijenata. S druge strane znatno smo uložili u opremu, ali i ljudske resurse, pa sada imamo dva vrhunska biologa, tri specijalista humane reprodukcije i jednu liječnicu na specijalizaciji.

Kontrola kvalitete je na visokoj razini jer smo mi uz transfuziju i kardijalnu kirurgiju jedini odjel koji mora zadovoljiti više od 200 varijabli kontrole kvalitete, objašnjava prof. dr. sc. Siniša Šijanović, voditelj Zavoda za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju KBC-a Osijek.

Iznadprosječan uspjeh

Da povjerenje parova u tim osječkog Zavoda nije bezrazložno, potvrđuju i rezultati uspješnosti. Tako uspješnost trudnoća po svježem embriotransferu kod prirodnih ciklusa, odnosno bez lijekova iznosi 35 posto, a kod stimuliranih ciklusa uspješnost je 47 posto . Treba znati i da je hrvatski prosjek živorođene djece iz potpomognutih oplodnji oko 30 posto, što znači da će od 10 trudnica koje ostane trudne putem potpomognute oplodnje, njih tri i iznijeti trudnoću do kraja.

– Dvije trećine naših pacijentica su žene starije od 30 godina, a prema Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji zahvat je moguće dobiti do 42 godine. No, ako žena i nakon te dobi zadovoljava određene kriterije mi ulazimo u postupak. Tako smo ove godine imali dvije uspješne trudnoće putem potpomognutih oplodnji kod žena starijih od 40 godina. Također imamo i kriterije kada zamrzavamo embrije. Kada vidimo da vrijednost progesterona previše i prerano raste, tada već sumnjamo u moguć uspjeh trudnoće i tada ne vraćamo sve embrije, već ih čuvamo za sljedeći ciklus. Kod transfera zamrznutog embrija uspješnost nam je 44 posto. Kada su u pitanju inseminacije, što je najjednostavniji postupak kada se sjeme ubacuje putem katetera u maternicu, tu nam je uspješnost 11 posto, što je bolje od hrvatskog prosjeka koji iznosi devet posto, kaže prof. Šijanović.

Inače prema spomenutom Zakonu žene koje imaju zdravstveno osiguranje i imaju partnera u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici imaju pravo na 10 potpomognutih postupaka i to četiri transfera embrija kod stimuliranih ciklusa, dva transfera kod prirodnih ciklusa i pravo na četiri inseminacije. Nakon tog broja postupci se mogu nastaviti i dalje, ali po tržišnoj cijeni.

Grad sufinancira postupak

Grad Osijek prošle je godine uveo natalitetnu mjeru u smislu da parovima koju su „ispucali“ sve pokušaje preko HZZO-a sufinancira postupak i to sa 7.000 kuna ako ga rade izvan Osijeka, odnosno 9.000 kuna ako ga rade u KBC-u Osijek.

– Do sada smo imali 50 parova koji su koristili tu mjeru, a treba reći da taj iznos zadovoljava oko 50 posto komercijalne cijene naglašava, prof. Šijanović.

Inače, u osječkoj bolnici objašnjavaju kako je alarm za traženje savjeta od strane specijalista za potpomognutu oplodnju u slučaju kada niti godinu dana nezaštićenih intimnih odnosa ne dođe do trudnoće.

– Posebno ako su to žene u dobi od 20 do 30 godina kada su najplodnije. Prvo je potrebno obratiti se svom primarnom ginekologu i zatražiti uputnicu za pregled kod nas. Ovdje imamo protokol obrade neplodnosti i odlučujemo o najboljem postupku za par. Osim spomenutih postupaka nedavno smo uveli i biopsiju testisa u suradnji sa Zavodom za urologiju. To je postupak kod parova gdje muškarac u ejakulatu nema spermija, zbog čega naš urolog radi biopsiju testisa, a potom naš embriolog iz tkiva traži spermij, koji zamrzavamo i u sljedećem postupku idemo s njime u medicinski potpomognutu oplodnju. Također smo uveli i jednu metodu koju ne radi nitko u Hrvatskoj, a to je postupak poboljšavanja receptivnosti endometrija s PRP plazmom. Znači kod žena kod kojih smatramo da ne ostaju trudne jer nešto nije uredu s receptivnošću endometrija ubacujemo plazmu. Kada su u pitanju donacije jajne stanice to u Hrvatskoj još nitko ne radi, iako je zakonom dozvoljeno, pa takve parove šaljemo u Češku ili Belgiju i HZZO odobrava takve troškove, a imamo i jedan broj trudnoća iz takvih postupaka. Isto je tako i kod muškarac koji nemaju sjemena, moguće je donirati sjeme, naglašava Voditelj osječko Zavoda.

Komplikacije korone

Ovaj osječki specijalist osvrnuo se i na priče o utjecaju cjepiva protiv koronavirusa na neplodnost.
– U početku su žene bile malo uplašene i neadekvatno informirane oko cjepiva, ali vrlo brzo smo shvatili da se žene trebaju cijepiti prije ulaska u sam postupak, jer kada su cijepljene ne moraju se više testirati i to svima olakšava i povećava sigurnost rada. Bila je priča da se zbog cjepiva više ne može zatrudnjeti, no ne postoji nikakav utjecaj cjepiva na plodnost. To su krive interpretacije, dapače cijepljenje olakšava cijelu situaciju i puno žena o kojima smo sada pričali su cijepljenje i sada su trudne. Druga dilema je bila cijepiti li se u trudnoći ili ne. No, treba znati da su komplikacije za trudnicu od korone daleko veće nego što mogu biti od cjepiva. Znamo i da postoji i prijenos virusa s trudnice na bebu putem posteljice i imali smo slučajeve gdje je pacijentica, koja se također liječila od neplodnosti, te je na koncu ostala trudna prirodnim putem u trudnoći dobila koronu, a gemini su preminuli, dok je ona jedva izvukla živu glavu. Kada su u pitanju muškarci, također je puno bolje cijepiti se jer je sada već dokazano da postoje slučajevi smanjene plodnosti kod muškaraca koji su preboljeli koronavirus. Stoga mislim da sve govori u prilog da je cjepivo bolji izbor od koronavirusa, poručuje prof.dr.sc. Siniša Šijanović.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments