Započela procjena Merckova oralnog lijeka protiv covida u EU
foto: pixabay

Europska regulatorna agencija EMA počela je procjenjivati Merckov eksperimentalni oralni lijek za kućnu primjenu protiv pandemijske zaraze, objavio je u ponedjeljak američki proizvođač lijekova. 

Riječ je o antivirusnoj tableti koja bi se uzimala kod kuće i suzbijala simptome COVID-19 u početku bolesti te ubrzala oporavak, a proizvođač tvrdi da lijek molnupiravir smanjuje za oko 50 posto hospitalizacije i smrtne ishode.
Ujedno, to bi bio i prvi tretman za osobe s blagim simptomima, jer se postojeći lijekovi uglavnom koriste za liječenje kritično bolesnih. Krajem studenoga u SAD-u bi se trebalo raspravljati o autorizaciji ovog eksperimentalnog antivirusnog lijeka.

Merck ima ugovor sa SAD-om o prodaji ovog lijeka za 1,7 milijuna ljudi, pri čemu jedno liječenje molnupiravirom košta oko 700 dolara. Proizvođač je također nedavno sklopio ugovore s Velikom Britanijom, Malezijom, Singapurom i drugim zemljama.
Dužnosnici EU također razmatraju potpisivanje ugovora s Merckom, ali će to učiniti tek nakon što tvrtka zatraži odobrenje svog lijeka.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments