AktualnoZahtjev da se plinski štednjaci zbog zdravlja izbace iz kućanstva

Zahtjev da se plinski štednjaci zbog zdravlja izbace iz kućanstva

Kuhanje na plin lošije je za zdravlje nego život u gradu sa zagađenim zrakom, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Sydneyu.
Rezultati pokazuju da se 12,7 posto slučajeva astme u djetinjstvu može pripisati korištenju plinskog štednjaka u kućanstvu. To se izjednečava s rizikom djece izložene pasivnom pušenju, objavljeno je u znanstvenom časopisu za istraživanje okoliša i javno zdravstvo.
Druga istraživanja pokazala su pak da postoji korelacija između kuhanja na plin i razvoja ADHD-a kod male djece. Kod odraslih ima negativne učinke na dišni i živčani sustav.
Većina kuhara trenutno, bilo profesionalnih ili amaterskih, preferira plinske štednjake u odnosu na električne.
Međutim, proizvode dušikov dioksid i druge opasne toksine koji iritiraju pluća i mogu ući u krvotok te povećati rizik od razvoja srčanih bolesti, određenih vrsta raka i Alzheimerove bolesti.

Uzrok astme

Djeca i starije osobe su najugroženiji. Istraživanja su pokazala da plinske peći mogu uzrokovati višestruko veće skokove onečišćenja nego na prometnoj ulici.
U sklopu istraživanja djeca su u ruksacima nosila uređaje za praćenje onečišćenja, a mnoga od njih su bila kod kuće dok su roditelji kuhali, u zagađenijem okruženju nego kad su bili vani.
Stručnjaci navode da je kuhanje na plin “glavni izvor onečišćenja u zatvorenom prostoru”.
Euronews je objavio da je lani u EU zabilježeno više od 700.000 slučajeva astme kod djece uzrokovano kuhanjem na plin. To čini sedam posto svih slučajeva astme diljem europskog bloka. U Uniji plinske štednjake koristi oko 100 milijuna ljudi, primjerice u Italiji, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj – više od polovine kućanstava.
Glavna direktorica Europskog saveza za javno zdravstvo (EPHA) dr. Milka Sokolović smatra da vlasti imaju odgovornost uspostaviti okvire koji bi trebali potaknuti kućanstva i pomoći im u prijelazu s plina na čistu električnu energiju.
Taj europski savez smatra da se plinski štednjaci postupno moraju izbaciti iz upotrebe, a nova pravila bi na razini EU-a mogla ugledati svjetlo dana već sljedeće godine.
U SAD-u se pak zbog novih saznanja o štetnosti plinskih štednjaka već govori o njihovoj mogućoj zabrani.

.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike