Za zaposlene u zdravstvu covid potvrde, tjedno testiranje ili dokaz o preboljenju
foto: Shutterstock

U Ministarstvu zdravstva pripremaju mjeru prema kojoj bi za rad u zdravstvenom sustavu bila potrebna covid potvrda ili dokaz o preboljenju, cijepljenju ili tjednom testiranju na koronavirus.

Covid potvrdu morat će imati svi liječnici i sestre. U suprotnom, morat će se jednom tjedno testirati, i to u početku besplatno, a kasnije o vlastitom trošku, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Kao razloge uvođenja covid potvrda naveo je pogoršanje epidemiološke situacije iz tjedna u tjedan od kraja kolovoza. Primjerice, ovoga tjedna imamo 27,3 posto više novooboljelih u odnosu na prethodni tjedan. Želja je smanjiti mogućnost zaraze u zdravstvenoj ustanovi.

No, covid potvrdu neće morati imati pacijenti, bolesnici i njihov posjetitelji kako se ne bi ograničila dostupnost zdravstvene zaštite. Nakon zdravstva izgledno je da će covid potvrde postati obavezne i za zaposlene u drugim resorima, najprije u socijalnoj skrbi. Upotrebu covid potvrda ministar je nazvao načinom suživota s virusom. Daljnje okolnosti će odrediti njezinu daljnju upotrebu.

Zdravstvo uvodi covid potvrdu. Takav je epidemiološki trenutak da moramo intervenirati u taj sustav, poručio je.

Ponovio je da virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima te ponovno pozvao na cijepljenje. Ocijenio je i kako smo potpuno nepotrebno ponovno završili „u crvenom” na korona karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

– Izlaz je povećanje broja cijepljenih. Onaj tko misli da ga virus neće dohvatiti, u krivu je. Ključ uspjeha je u rukama necijepljenih, poručio je Beroš. Najjače svjetske države, SAD i Njemačka, pri kraju su financijske izdržljivosti i strpljenja, ne možemo biti taoci necijepljenih, istaknuo je te naveo primjer Danske koja se potpuno otvara i ukida sve epidemiološke mjere zahvaljujući visokom broju cijepljenih.

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments