fbpx
AktualnoZa lijekove 7,650 milijardi kuna - svaki stanovnik Hrvatske potrošio 1888 kuna

Za lijekove 7,650 milijardi kuna – svaki stanovnik Hrvatske potrošio 1888 kuna

Za lijekove je u Hrvatskoj u 2019. godini ukupno potrošeno 7,650 milijardi kuna što je 15,5 posto više u odnosu na godinu ranije, kaže novo izvješće o potrošnji lijekova Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). 

Podaci su to ukupne potrošnje lijekova u jednoj godini prema prometu javnih i bolničkih ljekarni te specijaliziranih prodavaonica lijekovima, a prema izračunu HALMED-a taj trošak u 2019. godini procjenuje se na 1888 kuna po stanovniku. Sveukupno gledano potrošnja lijekova u Hrvatskoj kontinuirano raste te je primjerice u pet godina taj trošak veći za oko 2,5 milijarde kuna

Najveći iznos u gore navedenom ukupno potrošenom iznosu odlazi na lijekove za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatore dok su na drugom mjestu lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari te potom lijekovi koji djeluju na živčani sustav. 

Za pembrolizumab 169,7 milijuna

Pembrolizumab, za liječenje uznapredovalog melanoma, lijek je na koji je najviše potrošeno, konkretno 169,7 milijuna kuna, a potom slijedi ibuprofen sa 103,7 milijuna kuna. Prema potrošnji u definiranim dnevnim dozama ( jedinica koja predstavlja prosječnu dnevnu dozu lijeku op.a.) u 2019. godini u Hrvatskoj se najviše trošio ramipril za snižavanje krvnog tlaka, acetilsalicilna kiselina te atorvastatin koji se koristi za snižavanje povišene masnoće. Od ukupne potrošnje većina, 93 posto, odnosi se na lijekove na recept dok je u 2019. godini rasla i ukupna prodaja OTC lijekova, onih koje pacijent može kupiti bez recepta. Konkretno, u zadnjem izvještaju za 2019. na OTC lijekove u Hrvatskoj je potrošeno 606 milijuna kuna od čega najviše na paracetamol i ibuprofen. U kunama to znači da je u Hrvatskoj za paracetamol potrošeno više od 55 milijuna kuna. Na posljednjem, desetom, mjestu OTC lijekova koje smo najviše kupovali jest ekstrat Sabal palme ( više od 13 milijuna kuna) što je dodatak prehrani koji, među ostalim, pridonosi održavanju normalne razine testosterona. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike