fbpx
AktualnoRuđer Bošković potvrdio sumnju na slučaj omikrona u Hrvatskoj, još dvije osobe visoko suspektne

Ruđer Bošković potvrdio sumnju na slučaj omikrona u Hrvatskoj, još dvije osobe visoko suspektne

Možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2, u Laboratoriju za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka, daljnim ciljanim analizama sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 Omicron. Uzorak je prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja, kaže se u priopćenju Instituta Ruđer Bošković.

 Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa Omicron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u 

 RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima.

Za sve dodatne informacije i izjave naši će znanstvenici biti na raspolaganju nakon objave konačnih rezulatata od strane HZJZ-a, dodaju iz Ruđera.

Još dvije visoko suspektne osobe koje nisu bile u Južnoj Africi, hrvatski građani koji su bili na sastanku s kolegama iz inozemstva visoko su suspektne na omikron varijantu, za HRT je potvrdila epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović. Konačna potvrda očekuje se u ponedjeljak.

Nova varijanta koronavirusa, omikron, identificirana je u 38 zemalja, ne uključujući Hrvatsku, ali za sada nije potvrđen nijedan smrtni slučaj kod zaraženih, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Sve što se za sada zna o toj varijanti jest njezina veća zaraznost od delte, a WHO procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana dok se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona.
WHO poručuje da je pojava omikrona dokaz njihove tvrdnje da će se nove varijante i dalje javljati ako cjepivo bude nedostupno nerazvijenim zemljama.

Znanstvenici su više puta upozorili međunarodnu zajednicu na opasnosti novih varijanti na mjestima gdje je stopa procijepljenosti niska, ustvrdio je Francesco Rocca, predsjednik Međunarodnog saveza društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Prema UN-ovim statistikama, oko 65 posto stanovnika najrazvijenijih zemalja primilo je najmanje jednu dozu cjepiva protiv covida-19, u odnosu prema samo sedam posto u nerazvijenim zemljama.  Zapadne zemlje su optužene da gomilaju zalihe cjepiva i WHO ih je pozvao da ne žure s trećom dozom dok milijuni u svijetu nisu primili ni prvu dozu.

– To je sebičan i slijep pristup zapadnih zemalja. Nevjerojatno je kako ne uviđamo do koje smo mjere povezani i zato je omikron varijanta konačni dokaz nejednakosti u cijepljenju, istaknuo je.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike