UdrugeVršnjačko nasilje preselilo se i u virtualni svijet

Vršnjačko nasilje preselilo se i u virtualni svijet

Splitska udruga Mentor, čija je voditeljica ureda i koordinatorica programa od studenog 2016. godine magistra sociologije Jasna Vejić, bavi se mentalnim i fizičkim zdravljem građana. Ističu da im se posljednjih godina javlja sve više mladih s izraženim problemima mentalnog zdravlja.

Čime se bavi udruga Mentor, od kada i gdje djeluje?
Udruga Mentor je osnovana 2008. godine u Splitu od tima stručnjakinja humanističkog smjera s misijom poboljšanja mentalnog zdravlja građanki i građana. Provodimo niz aktivnosti usmjerenih poboljšanju brige za mentalno zdravlje uključujući edukacije, predavanja, radionice, grupnu podršku, individualno psihološko i psihoterapijsko savjetovanje, pomoć u učenju za osnovnoškolce i aktivnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

S kim radite i koji su vam ciljevi?
Provodimo programe i projekte usmjerene na brigu za mentalno i fizičko zdravlje djece i mladih te njihovo poticanje na aktivno sudjelovanje u zajednici, na brigu za obitelj te na unapređenje kompetencija stručnjaka koji rade s djecom i mladima. Ciljevi udruge su unapređenje brige za mentalno i fizičko zdravlje građana, prevencija svih oblika rizičnih ponašanja te promocija inovativnih oblika poučavanja. Postavljene ciljeve ostvarujemo kroz izravan rad s korisničkim skupinama. O uspješnosti svjedoče brojne pozitivne povratne informacije kao i velik interes za uključivanjem novih korisnika u različite aktivnosti.

Niz aktivnosti

Koliko imate volontera i s koliko ljudi ste do sada radili?
Imamo tim mladih, motiviranih, vrijednih volontera koji niz godina organiziraju aktivnosti u lokalnoj zajednici i sudjeluju u različitim projektima i programima. U ovom trenu naš volonterski tim čini 16 studenata. Što se tiče korisnika, edukacijama, predavanjima, radionicama, grupnom podrškom i drugim aktivnostima dosad smo obuhvatili više od 6.500 izravnih korisnika i 20 tisuća njih neizravnim putem.

Koji su vaši projekti?
Od osnutka do danas proveli smo više od 50 projekata i programa usmjerenih djeci, mladima, roditeljima i stručnjacima. Uglavnom se radilo o jednogodišnjim projektima koji su se provodili uz financijsku podršku različitih ministarstava te o trogodišnjim programima financiranim iz državnog proračuna. Trenutno provodimo projekte POMAK – Podrška mladima u aktivnoj brizi za vlastito zdravlje. To je jednogodišnji projekt usmjeren na srednjoškolce kroz kojeg se uključuju u ciklus edukativnih radionica te radionica grupne podrške s ciljem razvoja socijalnih i emocionalnih vještina potrebnih za uspješnije nošenje s izazovima odrastanja. Projekt uključuje i ciklus radionica za djelatnike stručnih službi srednjih škola. Obrađujemo teme rizičnih ponašanja, razvoja ovisnosti, brige za mentalno zdravlje mladih. Provodi se do kraja godine uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.
Iskra je naš najdugovječniji projekt usmjeren podršci roditeljstvu. U tijeku je 14. provedba projekta uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Projektne aktivnosti su radionice edukacije i grupne podrške za roditelje s ciljem učinkovitijeg usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života te ostvarivanja kvalitetnijih obiteljskih odnosa. Usto, projekt uključuje i radionice autogenog treninga.

Volonterski rad

S.T.E.P., naš prvi Erasmus+ projekt, u okviru kojeg je naših pet volonterki imalo priliku otputovati te učiti i razmjenjivati iskustva i znanja s mladima iz Portugala. U okviru projekta su osmislile i strategiju volonterskog rada koji smo primijenili na naš volonterski tim. Provodile su aktivnosti u lokalnoj zajednici, jačale svoje komunikacijske i organizacijske vještine.
Snaga je u meni je trogodišnji program usmjeren djeci u višim razredima osnovnih škola te dijelom stručnjacima koji s njima rade. U okviru programa provedeno je 12 ciklusa radionica za djecu usmjerenih jačanju životnih vještina. Održane su 3 MOVE edukacije te 18 online predavanja za stručnjake. Djeca uključena u program primila su i pomoć u učenju od naših volontera. Program se provodio uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Završen je u svibnju te se nadamo njegovom skorom nastavku.

Osim toga, u 2023. godini smo korisnici treće godine Institucionalne potpore Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. To nam je pomoglo u postizanju stabilnosti i rasta naše udruge. U ovoj smo godini završili provedbu našeg prvog EU projekta kroz koji smo, u suradnji sa stručnjacima iz različitih organizacija, izradili web stranicu usmjerenu nezaposlenim osobama.

Vršnjačko nasilje

Kroz vašu praksu u udruzi imaju li mladi danas više problema nego prijašnje generacije i zašto je to tako?
Posljednjih godina javlja nam se više mladih s izraženim problemima s mentalnim zdravljem nego ranije. Iz našeg iskustva, radi se o sniženom samopouzdanju i nezadovoljstvu sobom, velikom stresu, anksioznosti, depresiji, o suicidalnim mislima. Vršnjačko nasilje je veliki problem koji se sad preselio i u virtualni svijet zbog čega su mu mladi izloženi 24 sata dnevno. Mladi se sve ranije upoznaju s različitim sredstvima ovisnosti. Teško se odupiru pritiscima vršnjaka, prisutnima u vršnjačkim interakcijama i uživo i online. Zbog izloženosti različitim sadržajima koji promoviraju određen izgled i način života, pred mladima su brojna očekivanja kojima ne mogu udovoljiti.

Što bi još trebali napraviti da zadovoljite sve potrebe udruge?
Najviše nam nedostaje kontinuitet u pružanju usluga korisnicima koji ovisi o nestabilnim izvorima financiranja. Natječaji često kasne, proces donošenja odluke o potporama projektima uglavnom traje duže od planiranog, visoki su administrativni zahtjevi. Posljednjih godina su nam trogodišnji programi bili od iznimne važnosti zbog mogućnosti dugoročnog planiranja.

U budućnosti namjeravate?
Namjeravamo nastaviti učiti i raditi na jačanju naših kapaciteta za zadovoljavanje potreba u lokalnoj zajednici. Iza nas je prevaljen dug put, a pred nama je, nadamo se, još duži. Vidimo učinak koji naše aktivnosti imaju na djecu, mlade, roditelje i stručnjake i to nas motivira da nastavimo. Željeli bismo svakako proširiti naš tim zaposlenika i stručnih suradnika kako bi mogli povećati i opseg usluga koje pružamo.

Vaša poruka za kraj?
Rad na sebi je najbolja stvar koju možete napraviti za sebe već danas. Usudite se potražiti podršku, uključite se u programe. Dajte si priliku da se osjećate bolje i da budete zadovoljniji svojim životom!

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike