Vrhunac četvrtog vala do kraja rujna? Respiracijski centar za istočnu Hrvatsku ostaje KBC Osijek

Datum:

Budući da je riječ o mjesecu koji je već započeo, a u ovom trenutku su na Klinici za infektologiju KBC-a Osijek hospitalizirane 24 osobe, od kojih su dva pacijenta zbog težeg stanja na respiratoru, dok se broj novopozitivnih prosječno kreće oko 30 novozaraženih osoba, predviđanje
prema kojem bi vrh vala trebao doći već za manje od 30 dana zvuči prilično nevjerojatno. No, u KBC-u Osijek objašnjavaju kako će glavnu riječ odigrati početak nove školske godine i konačan povratak s godišnjih odmora.
– Mi za sada pacijente liječimo samo na Klinici za infektologiju gdje raspolažemo s 40 ležajeva, a u slučaju potrebe uvijek imamo rezervnu opciju otvaranja jedne od bivših psihijatrijskih baraka koje su bile u funkciji u vrijeme najvećeg broja pacijenata oboljelih od koronavirusa, napominje ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić, te ponavlja kako je kapacitet za prihvat oboljelih od koronavirusa ove ustanove prijavljen prema Ministarstvu zdravstva,181 krevet, sa mogućnošću proširenja do 200 kreveta.
Inače, upravo se u osječkoj bolnici nalazio i Respiracijski centar za istočnih pet županija, odnosno Klinički bolnički centar Osijek jedina je bolnica u Hrvatskoj koja je na sebe preuzela skrb za najteže pacijente oboljele od koronavirusa za čak pet županija.Ovaj Centar je u ovom trenutku zbog povoljne epidemiološke slike zatvoren. Prema odluci Ministarstva zdravstva za istočnu Hrvatsku u općim bolnicama se od koronavirusa liječe svi srednje teški i teški bolesnici, dok se najteži, kojima je prijeko potrebna pomoć disanja uz pomoć respiratora, liječe isključivo u Respiracijskom centru KBC-a Osijek, kao jedinom takvom u istočnoj Hrvatskoj.
– Mi i dalje ostajemo respiracijski centar za svih pet istočnih županija i u slučaju potrebe on će opet biti stavljen u funkciju. No, treba u startu reći da se očekuje da će četvrti val epidemije biti blaži sa znatno manjim brojem oboljelih i onih u teškom stanju, što je prvenstveno posljedica
procijepljenosti jednog dijela stanovništva, naglašava doc. Zubčić.  Istovremeno, ova ustanova svakodnevno brine za približno tisuću ležećih pacijenta oboljelih od drugih bolesti, a raspolaže kadrovskim kapacitetom od 580 liječnika i približno 1300 medicinskih sestara.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...