AktualnoVlada protiv Beroševa opoziva

Vlada protiv Beroševa opoziva

Vlada je u utorak poslala svoje očitovanje Hrvatskome saboru u kojemu predlaže da se odbije prijedlog 32 oporbena zastupnika za izglasavanje opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša.
U obrazloženju je istaknula da je hrvatski zdravstveni sustav “otporan i učinkovit”, a među Beroševim zaslugama navela je i borbu s pandemijom, reformske mjere kao i rezultate mjerljive sa svjetskim primjerima.
“Predana borba s pandemijom, financijska stabilizacija i kraći rokovi plaćanja, objedinjavanje nabave, integracija bolnica, povećanje plaća i transparentno upravljanje listama čekanja pokazuju da je zdravstveni sustav otporan i dobro vođen”, navodi Vlada u očitovanju na prijedlog oporbenih stranaka da se izglasa nepovjerenje ministru Berošu.
Oporba je prošloga tjedna po drugi put u saborsku proceduru uputila prijedlog za izglasavanje Beroševa opoziva, za što je prikupila 32 zastupnička potpisa.
Vlada je u očitovanju odbacila sve oporbene primjedbe na Berošev rad, ocijenivši ih neutemeljenima i neosnovanima uz poruku da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja.
Takvo stajalište Vlada temelji na činjenicama poput one da je “hrvatski zdravstveni sustav stručan i uspješan te će i dalje pokazivati rezultate mjerljive s vrhunskim svjetskim primjerima”.
Kao Beroševu zaslugu, uz ostalo, navode “mjerenje ishoda liječenja, upravljanje ljudskim potencijalima i poticanje izvrsnosti te ulazak u opsežnu reformu cijelog sustava koja stavlja naglasak na financijska, organizacijska i kadrovska područja”.
U osvrtu na Beroševu reformu zdravstva Vlada kaže će povećati kvalitetu usluga, stvoriti bolje uvjete rada i profesionalnog razvoja te osigurati pacijentima najbolje od moderne znanost i farmakologije.
Reforma zdravstva već je počela konkretnim, mjerljivim koracima raspoređenima po kvartalima i godinama. Radi se revizija liste lijekova HZZO-a, novi model ugovaranja i plaćanja, strateški okvir razvoja ljudskih resursa, aktivno upravljanje specijalizacijama, regulacija javnog i privatnog rada…
Prvi u nizu reformskih poteza počinje izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju čije se donošenje očekuje krajem ove godine.
Vlada i Ministarstvo zdravstva jasno su opredijeljeni za promjene u zakonskoj regulativi, kao i u poduzimanju koraka prema vidljivim i mjerljivim rezultatima uz otvorenu javnu raspravu sa svim dionicima u procesu odlučivanja o reformi zdravstva.
Populističke teze iznesene u oporbenom prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Berošu u dijelu o reformi zdravstva pokazuju svu širinu nepoznavanja opsega koji obuhvaća reforma, navodi se u očitovanju Vlade Hrvatskome saboru o prijedlogu 32 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike