Vlada protiv Beroševa opoziva

Datum:

Vlada je u utorak poslala svoje očitovanje Hrvatskome saboru u kojemu predlaže da se odbije prijedlog 32 oporbena zastupnika za izglasavanje opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša.
U obrazloženju je istaknula da je hrvatski zdravstveni sustav “otporan i učinkovit”, a među Beroševim zaslugama navela je i borbu s pandemijom, reformske mjere kao i rezultate mjerljive sa svjetskim primjerima.
“Predana borba s pandemijom, financijska stabilizacija i kraći rokovi plaćanja, objedinjavanje nabave, integracija bolnica, povećanje plaća i transparentno upravljanje listama čekanja pokazuju da je zdravstveni sustav otporan i dobro vođen”, navodi Vlada u očitovanju na prijedlog oporbenih stranaka da se izglasa nepovjerenje ministru Berošu.
Oporba je prošloga tjedna po drugi put u saborsku proceduru uputila prijedlog za izglasavanje Beroševa opoziva, za što je prikupila 32 zastupnička potpisa.
Vlada je u očitovanju odbacila sve oporbene primjedbe na Berošev rad, ocijenivši ih neutemeljenima i neosnovanima uz poruku da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja.
Takvo stajalište Vlada temelji na činjenicama poput one da je “hrvatski zdravstveni sustav stručan i uspješan te će i dalje pokazivati rezultate mjerljive s vrhunskim svjetskim primjerima”.
Kao Beroševu zaslugu, uz ostalo, navode “mjerenje ishoda liječenja, upravljanje ljudskim potencijalima i poticanje izvrsnosti te ulazak u opsežnu reformu cijelog sustava koja stavlja naglasak na financijska, organizacijska i kadrovska područja”.
U osvrtu na Beroševu reformu zdravstva Vlada kaže će povećati kvalitetu usluga, stvoriti bolje uvjete rada i profesionalnog razvoja te osigurati pacijentima najbolje od moderne znanost i farmakologije.
Reforma zdravstva već je počela konkretnim, mjerljivim koracima raspoređenima po kvartalima i godinama. Radi se revizija liste lijekova HZZO-a, novi model ugovaranja i plaćanja, strateški okvir razvoja ljudskih resursa, aktivno upravljanje specijalizacijama, regulacija javnog i privatnog rada…
Prvi u nizu reformskih poteza počinje izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju čije se donošenje očekuje krajem ove godine.
Vlada i Ministarstvo zdravstva jasno su opredijeljeni za promjene u zakonskoj regulativi, kao i u poduzimanju koraka prema vidljivim i mjerljivim rezultatima uz otvorenu javnu raspravu sa svim dionicima u procesu odlučivanja o reformi zdravstva.
Populističke teze iznesene u oporbenom prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru Berošu u dijelu o reformi zdravstva pokazuju svu širinu nepoznavanja opsega koji obuhvaća reforma, navodi se u očitovanju Vlade Hrvatskome saboru o prijedlogu 32 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...