Više oboljele djece, uskoro prvi rezultati COVID cjepiva za najmlađe
foto: Shutterstock

Cjepivo protiv covid-19 proizvođača Pfizer i BioNTech uskoro bi moglo postati dostupno i u varijanti za cijepljenje djece.

Sve se čini dobro i ide prema planu, rekao je Ugur Sahin, šef BioNTech za njemački Der Spiegel dodajući kako se pripremaju prvi podaci rezultata istraživanja učinka covid cjepiva na djeci od 5 do 11 godina.

Proizvodit će “dječje cjepivo” u manjim dozama, a plan je predati dokumentaciju za odobrenje cjepiva protiv covid-19 za djecu narednih tjedana, a krajem godine i za djecu od šest mjeseci do dvije godine starosti. Prema pisanju američkih medija odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za ovo cjepivo očekuje se tijekom listopada.  Istovremeno, Moderna također najavljuje rezultate kliničkog ispitivanja svojeg cjepiva protiv pandemijske zaraze među adolescentima od 12 do 17 godina i ispituje doziranje cjepiva za najmlađe, djecu od šest mjeseci starosti.

Cijepljenje djece protiv COVID-19 novi je globalni korak u sprečavanju širenja ove bolesti. Aktualni val pandemije, nažalost, nije poštedio najmlađe te se kako u svijetu tako i kod nas bilježi porast broja oboljele djece i sa drukčijim simptomima u dijelu njih nego je to bilo u dosadašnjem tijeku pandemije. Resorni ministar, prof. Vili Beroš, neki dan je naveo podatak da se gotovo 17 posto novootkrivenih slučajeva ove infekcije u prvom tjednu rujna u RH odnosilo na djecu.

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments