Virusu ne treba putovnica, misli na druge – nosi masku

Europa u trećem, a Amerika svoju epidemijsku situaciju počinje opisivati kao četvrti val. Kojigod val ove zaraze bio, SARS-CoV-2 ne jenjava, ne odlazi i paralizira i dalje cijeli svijet.

Austrija blokira cijeli jedan grad, Italija pak blokira izvoz cjepiva u Australiju, mađarski zdravstveni sustav puca unatoč najvišoj procijepljenosti u EU, brojke raste i u Srbiji, BiH. S druge strane svijeta američki javnozdravstveni autoritet, dr. Anthony Fauci, upozorava na nove, domaće varijante virusa te apelira da nije kraj nošenju maski, držanju distance i higijeni ruku. U SAD-u je posebno tema i brazilska situacija, očajni podaci o pobolu i smrtnosti zbog varijante virusa koja se proširila iz Manausa. Kako ovih dana intenzivno slušamo o COVID putovnicama tako treba podsjetiti i da virusu ne treba putovnica niti će zastati na granici. Kojegod kategorije stanovništva bile definirane kao “pogodni putnici/turisti” mnogi će biti diskriminirani. Ako se pri tomu i eliminiraju svi ostali  diskriminatorni razlozi ostaje onaj najveći – nedostupnost cjepiva. Već se započela koristiti ratna terminologija i “borba za cjepivo” što dovoljno govori samo za sebe gdje je jedan virus doveo svijet. U Italiji je s ljetom najavljena proizvodnja ruskog Sputnik V, cjepiva koje je još na europskoj provjeri. Isti dan je pak iz Austrije stiglo upozorenje da Europa treba pričekati s korištenjem ruskog cjepiva dok ne prođe proceduru na što su pak reagirali iz Rusije.

 

Mutacije i opasna “objašnjenja”

Kakogod, cjepiva nema dovoljno i lokalni slogan “misli na druge – cijepi se” u ovakvoj situaciji bi trebao slati trenutno prikladniju poruku – misli na druge, stavi masku. Jer kojigod val pandemije ovo trenutno bio, trebalo bi biti jasno baš ono što Fauci govori Amerikancima – držite se mjera. Svaka epizoda ove pandemije, nažalost, donosila je neke dominantne teme o kojima realno ni svjetska znanost još nije imala odgovore pa osim što je nepošteno onda i pitati još je gore, ali i opasnije kada pojedinci imaju i “znaju” odgovore. Kako se u startu pandemije prihvatilo eto da nam je došao virus koji “napada samo starije” tako je u ovo vrijeme praktički vic postala tema o njegovim mutacijama. Umjesto da mutacija, ma gdjegod iskrsnula, doda na oprezu svakog pojedinca, potaknuti raznim “objašnjenjima” nažalost od mutacija su nastale anegdote, memei, statusi društvenih mreža i “natjecanje” kad ćemo i mi dobiti svoju varijantu. Ironično, ali samo klik dalje od Facebooka danas svi možemo vidjeti što se događa u svijetu, prihvatiti da nekih odgovora još nitko nema, shvatiti da virus nije došao sa zapisanim vijekom trajanja i datumom odlaska. 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments