Velik interes u Zagrebu za treću dozu cjepiva
Foto: Shutterstock

Otkako je ovoga tjedna počelo u Hrvatskoj docjepljivanje trećom dozom Pfizerova cjepiva, u Zagrebu vlada veliki interes i prijete gužve na cjepnim punktovima, pa su u Školi narodnog zdravlja “Dr. Andrija Štampar” pozvali građane da se strpe nekoliko dana.

Naime, neki zavodi za javno zdravstvo još nisu spremni za početak cijepljenja trećom dozom, pa je u “Štamparu” jučer vladao veliki interes za docjepljivanjem.

Svatko kome je od cijepljenja prošlo najmanje šest mjeseci, a u strahu je od zaraze koronavirusom, može se cijepiti trećom dozom, poručuju epidemiolozi.

Epidemiolozi poručuju da građani koji su se prethodno cijepili AstraZenecom ili cjepivom Johnson&Johnson, sada bez problema mogu primiti treću dozu mRNA, Pfizerova cjepiva koja će im omogućiti odgovarajuću zaštitu od zaraze.

Naime, recentna američka studija pokazuju da su ljudima koji su prvobitno bili cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson, razine protutijela bile četiri puta veće nakon docjepljivanja istim cjepivom, a čak 35 puta veće nakon docjepljivanja Pfizerom i 76 puta veće nakon docjepljivanja Modernom.

Epidemiolozi poručuju da treća doza nije potrebna onima koji su preboljeli COVID, a onda se cijepili s dvije doze.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments