fbpx
AktualnoVećinu cjepiva koje će se proizvesti u 2021. rezervirale su razvijene države

Većinu cjepiva koje će se proizvesti u 2021. rezervirale su razvijene države

Organizacije za zaštitu i promicanje ljudskih prava u Hrvatskoj zatražile su od Vlade RH da podrži inicijativu za omogućavanje pravednog pristupa medicinskim proizvodima razvijenima u borbi protiv COVID-19 pandemije. Hrvatska se treba zalagati da Europska komisija u ime Europske unije pridruži globalnom pokretu solidarnosti i podrži zahtjev o kojem WTO raspravlja već nekoliko mjeseci, a kojeg je do sada podržalo više od 100 zemalja svijeta. Indija i Južna Afrika uputile su Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zahtjev za privremenu suspenziju prava intelektualnog vlasništva za proizvode koji su nužni u odgovoru na COVID-19 pandemiju, čime bi se omogućilo svim zemljama svijeta da zanemare dio odredbi prava intelektualnog vlasništva navedenih u Sporazumu o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS), bez straha od sankcija.

Prijedlog oko 400 organizacija diljem svijeta

Prijedlog ne predstavlja napad na pravo intelektualnog vlasništva kao takvo nego poziva na privremenu suspenziju patentnog sustava za COVID-19 proizvode dok se ne postigne imunitet na svjetskoj razini. Čak 9 od 10 osoba u zemljama s niskim dohotkom neće imati mogućnost cijepljenja ove godine, prema informacijama udruženja People’s Vaccine Alliance, a Moderna, Pfizer/BioNTech i Astra Zeneca će u 2021. godini proizvesti količinu cjepiva dostatnu za jednu trećinu svjetske populacije. Od toga su većinu već rezervirale bogate zemlje u kojima živi svega 16 posto svjetskog stanovništva. Prijedlog je podržalo gotovo 400 organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija diljem svijeta, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, kako se ne bi ponovio scenarij s HIV/AIDS bolešću kada su milijuni siromašnih umrli dok im nije bio dostupan lijek ili njegov generički oblik.

Ravnopravan pristup lijekovima


Apel dolazi od organizacija Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava, Institut za političku ekologiju i Pravo na grad. Dio je to projekta pod nazivom PRAVO U PRAKSI gdje se suradnjom teži kvalitetnim politikama zaštite socio-ekonomskih prava, a projekt je podržan s 149.173 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova koji rade na ravnopravnom pristupu lijekovima i društvenoj pravdi. S obzirom na krizu u kojoj je ključan pravovremen pristup svim alatima za prevenciju, testiranje, obuzdavanje i liječenje, jednostavno je neodrživo i samoporažavajuće da se Europska unija protivi ovoj inicijativi.
Početkom veljače, države visokog dohotka u kojima živi 16 posto svjetskog stanovništva rezervirale su 60 posto dostupnih zaliha cjepiva protiv bolesti COVID-19. Istovremeno, COVAX, mehanizam koji bi trebao olakšati pristup cjepivima u zemljama nižih prihoda, uspio je osigurati broj doza dostatan za cijepljenje jedva 20 posto stanovništva siromašnih zemalja do kraja 2021. godine. Udruge koje potpisuju hrvatsku inicijativu, i one širom svijeta koje podupiru taj pristup, podsjećaju da je nepravda i nejednakost u pristupu i liječenju bolesti, apeliraju da se spriječi tragedija u kojoj razvijeni mogu spasiti milijune života siromašnih. Ujedno je to i bumerang jer širenje virusa među siromašnim i necijepljenima može povećati broj njegovih mutacija i izroditi nove fatalnije sojeve.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike