Unapređenje kliničke prakse studenata splitske medicine i dentalne medicine

Datum:

Na splitskom Medicinskom fakultetu u srijedu je predstavljen projekt Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse vrijedan više od 3,9 milijuna kuna.

Nositelj projekta, koji s 3,3 milijuna kuna sufinancira EU, je splitski Medicinski fakultet. Projektni partner je KBC Split. Na Sveučilištu Split kažu kako je klinička praksa obavezan dio studijskih programa medicine i dentalne medicine. Predstavlja obvezno iskustvo u cilju razvoja i stjecanja potrebnih znanja i vještina za kvalitetno odrađivanje liječničke skrbi.

Projektom smo unaprijedili postojeće programe stručne prakse tako da naši studenti na 6. godini studija medicine i dentalne medicine, a riječ je o njih nešto više od 300, mogu unaprijediti stručnu praksu kroz rad u našoj nastavnoj bazi KBC Split. Zajedno sa svojim mentorima prošli su edukacije u nizu aktivnosti. I obogatili stručnu praksu u vidu razvoja karijere te inovacija i istraživanja, rekla je prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju.

Nadzor specijalista

Unaprijeđeni model stručne prakse uključuje rad studenta s pacijentom uz nadzor specijalista/specijalizanta, ističu na splitskom sveučilištu. S obzirom na rast potrebe za edukacijom iz područja reanimatologije i nedostatnost trenutačnog prostora cilj je unaprijediti i postojeći simulacijski kabinet – Kabinet kliničkih vještina.

Prof. Vukojević je kazala i kako je provedena edukacija nastavnika, administrativnog osoblja i studenata kroz niz radionica u dvije godine projekta. Studenti su imali priliku steći međunarodna iskustva, primjerice prilikom posjeta Ivoclar centru u Lihtenštajnu.

Vjerujemo da će provođenje Kliničke prakse na ovaj način zaživjeti kroz novoosnovani centar tj. Ured za stručnu praksu i nakon što projekt završi u ožujku 2023.. Tijekom provedbe je bilo dosta izazova jer se dosta aktivnosti održavalo u jeku pandemije COVID-a. No s uspjehom smo to prebrodili, dodala je prof. Vukojević.

Provodi se 46 projekata

Kako bi se poboljšala kvaliteta kliničkog dijela prakse za studij dentalne medicine plan je izraditi ishode učenja i postupke za vrednovanje stečenih ishoda učenja. Stručnu praksu od ranijih godina studija odrađivati će na fantomima, nastavila je Vukojević. Kako bi se riješio problem prostora i opreme predviđeno je opremanje Poliklinike Academicus (dentalna poliklinika MEFST-a).

Medicinski fakultet u Splitu se prijavio na sve projekte koji su bili u okviru Europskog socijalnog fonda i za njihovo provođenje dobio financijska sredstva. Trenutačno se na Fakultetu provodi 46 projekata, od kojih je 16 europskih na što smo posebno ponosni, zaključila je prodekanica Vukojević.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...