fbpx
AktualnoUgrušci nakon AstraZeneca covid cijepljenja? Znanstvenici otkrili – problem je u vektoru

Ugrušci nakon AstraZeneca covid cijepljenja? Znanstvenici otkrili – problem je u vektoru

 

Zaključak je to istraživanja pojave ugrušaka nakon cijepljenja covid cjepivom AstraZeneca do kojeg su došli znanstvenici te kompanije u suradnji sa Sveučilištem Cardiff i Sveučilištem iz američke Arizone.

Upravo zbog pojave krvnih ugrušaka cijepljenje AstraZeneca cjepivom u nizu zemalja je obustavljeno ili pak dostupno samo za određene skupine stanovništva. Ovim radom došli su do spoznaje kako je problem u vektoru što je u ovom cjepivu adenovirus pronađen kod čimpanzi. Adenovirus kao vektor sastojak je i u jednodoznom Johnson&Johnson cjepivu koje se također povezuje s pojavama krvnih ugrušaka, a zbog čega je nedavno njime u Sloveniji obustavljeno cijepljenje.

Kod AstraZeneca cjepiva došlo je, utvrdili su, do specifične interakcije koja je pokrenula imunosni sustav da radi zapravo protiv sebe budući da je u tim slučajevima adenovirus kao vektor ušao u krvotok. Ulaskom u krvotok vezao se za protein PF4 nakon čega ga imuno sustav smatra „strancem” u tijelu što pak može biti okidač antitijelima protiv PF4 i posljedično aktivaciji stanica koje pomažu stvaranje krvnih ugrušaka.

Ovo istraživanje i njegov zaključak važni su i zbog razvoja budućih, sigurnijih, cjepiva.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike