fbpx
VijestiU svijetu smanjen broj covid zaraženih za 36 posto

U svijetu smanjen broj covid zaraženih za 36 posto

Iako se broj zaraženih u nekim europskim zemljama približava rekordnim brojevima od početka pandemije, medicinski stručnjaci optimistično vjeruju da je, na svjetskoj razini, za većinu prošlo najgore razdoblje, i to zahvaljujući cjepivima i stečenom imunitetu, objavio je Reuters u svojoj analizi.

“Ključno je razdoblje do kraja 2022., u tom periodu  možemo preuzeti kontrolu nad virusom i bitno smanjiti teške oblike bolesti i smrt”, poručila je Maria Van Kerkhove, epidemiologinja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Osim cjepiva liječnicima su sada na raspolaganju bolja liječenja. Velika Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je odobrila antivirusni oralni lijek protiv covida-19 molnupiravir koji su razvili Merck i Ridgeback Biotherapeutics.  Prema istraživanjima taj lijek bi, ako se uzme u ranim fazama bolesti, mogao prepoloviti rizik od smrti ili hospitalizacije onih koji bi mogli razviti teške oblike bolesti.
Sve je to dovelo do normaliziranja trgovine i turizma u svijetu u kojmu je ukupan broj smrti od covida veći pet milijuna, a broj registriranih slučajeva prešao 250 milijuna.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge humanitarne organizacije stalno upozoravaju na neravnopravnu raspodjelu cjepiva, koje je još uvijek nedostupno većini svjetskog stanovništva.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike