fbpx
AktualnoSvi koji su primili prvu, trebaju doći i po drugu dozu AstraZeneca cjepiva

Svi koji su primili prvu, trebaju doći i po drugu dozu AstraZeneca cjepiva

Uz niz europskih zemalja koje su do čekanja konačne ocjene EMA-e sutra obustavile cijepljenje ovim cjepivom, u Hrvatskoj se ono nastavlja i to s obje doze. Naime, u ovakvoj situaciji te uslijed odbijanja velikog broja pacijenata da se cijepe sa AstraZeneca cjepivom, postavili smo pitanje što s onima koji su već primili prvu dozu tog cjepiva i sad im je vrijeme za docjepljivanje. Iz HALMED-a su jasni – docijepiti se trebaju svi kojima je vrijeme za to i to s istim cjepivom.

Sigurno u zaštiti od bolesti

 

– Europska agencija za lijekove (EMA) trenutačno provodi ocjenu slučajeva tromboembolije koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Kao mjera predostrožnosti, za vrijeme trajanja ocjene u pojedinim državama članicama Europske unije privremeno je obustavljena primjena predmetnog cjepiva. Međutim, preliminarni zaključak ocjene EMA-e ukazuje na to da nema povezanosti ovih događaja s cjepivima, a dodatnim provjerama potvrđeno je da cjepivo ima odgovarajuću kvalitetu. Dakle, cjepivo COVID-19 Vaccine AstraZeneca je i dalje sigurno u zaštiti od bolesti COVID-19 te koristi primjene predmetnog cjepiva u sprečavanju bolesti COVID-19 i s njom povezanog rizika od hospitalizacije ili smrti i dalje nadmašuju rizike od mogućih nuspojava cjepiva. U skladu s navedenim, cijepljenje u Republici Hrvatskoj nastavlja se provoditi i kod prvog cijepljenja, i kod cijepljenja drugom dozom – odgovorili su nam iz HALMED-a čija je Stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva održala sastanak sa HZJZ-om i zaključila kako ovo cjepivo nije uzrok smrti 91godišnje žene nedavno cijepljenje u nas

Kako su poručili, imala je brojne visoke čimbenike rizika koji su vjerojatniji uzrok plućne embolije i posljedično smrtnog ishoda. 

Stupnjevi nuspojava

 

– Ovaj zaključak donesen je temeljem detaljnog pregleda svih dostupnih podataka o zdravstvenom stanju osobe i drugim lijekovima u terapiji, otpusnih pisama, potvrde o smrti u kojoj je kao uzrok smrti navedena plućna embolija te usporedbe s dostupnim epidemiološkim podacima. Općenito, nakon temeljite ocjene svake prijave, povezanost između primjene pojedinog cjepiva i pojave pojedine nuspojave ocjenjuje se prema sljedećim stupnjevima, u skladu s klasifikacijom Svjetske zdravstvene organizacije: sigurna, vjerojatna, moguća, nije vjerojatna ili povezanost nije moguće ocijeniti. Sve zaprimljene prijave sumnji na nuspojave, unose se u nacionalnu, europsku i svjetsku bazu nuspojava lijekova i čine dio dokumentacije o sigurnosti primjene cjepiva, neovisno o ocijeni uzročno-posljedične povezanosti – pojasnili su iz HALMED-a. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike