U kućnim uvjetima isproban robot-pomoćnik teško pokretnih pacijenata

Datum:

Ovaj servisni robot zahvaljujući sklopivoj ruci i nizu senzora i kamera može obavljati praktične zadatke za osobe s poteškoćama u kretanju. Robot koji donosi predmete, otvara vrata i komunicira s ljudima isproban je u kući teško pokretnog Anthonyja Walsha u Engleskoj.
Tijekom boravka u Walshovom domaćinstvu u Southgateu, u sjevernom Londonu, pomogao je donijeti stvari iz hladnjaka, daljinski upravljač za TV, čak je i pjevao Walshovim glasom, koji je bio unaprijed snimljen.

Walsh je rekao da je „okusio ono što će u budućnosti donijeti tehnologija za pomoć teško pokretnim ljudima u svakodnevnom životu kako bi im se vratilo malo neovisnosti”.

Robot nije zamjena za ljudsku pomoć, ali daje više slobodnog vremena njegovateljima i obitelji oboljeloga. Za sada se njime upravlja ručno, no stručnjaci za robotiku s King’s Collegea u Londonu nadaju se da će ga učiniti autonomnim. Rade na tome da robot bude sposoban učiti od ljudi koji ga okružuju. Na primjer, da robot nauči koja je omiljena šalica njegova korisnika i onda mu u njoj donese čaj.

Također se radi na algoritmima kako da robot nauči nove zadatke jednostavno promatrajući ljude, primjerice kako pripremaju i daju lijekove.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...