AktualnoU kućnim uvjetima isproban robot-pomoćnik teško pokretnih pacijenata

U kućnim uvjetima isproban robot-pomoćnik teško pokretnih pacijenata

Ovaj servisni robot zahvaljujući sklopivoj ruci i nizu senzora i kamera može obavljati praktične zadatke za osobe s poteškoćama u kretanju. Robot koji donosi predmete, otvara vrata i komunicira s ljudima isproban je u kući teško pokretnog Anthonyja Walsha u Engleskoj.
Tijekom boravka u Walshovom domaćinstvu u Southgateu, u sjevernom Londonu, pomogao je donijeti stvari iz hladnjaka, daljinski upravljač za TV, čak je i pjevao Walshovim glasom, koji je bio unaprijed snimljen.

Walsh je rekao da je „okusio ono što će u budućnosti donijeti tehnologija za pomoć teško pokretnim ljudima u svakodnevnom životu kako bi im se vratilo malo neovisnosti”.

Robot nije zamjena za ljudsku pomoć, ali daje više slobodnog vremena njegovateljima i obitelji oboljeloga. Za sada se njime upravlja ručno, no stručnjaci za robotiku s King’s Collegea u Londonu nadaju se da će ga učiniti autonomnim. Rade na tome da robot bude sposoban učiti od ljudi koji ga okružuju. Na primjer, da robot nauči koja je omiljena šalica njegova korisnika i onda mu u njoj donese čaj.

Također se radi na algoritmima kako da robot nauči nove zadatke jednostavno promatrajući ljude, primjerice kako pripremaju i daju lijekove.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike