U KBC-u Split prva hemodijaliza putem novog pristupa

Datum:

U KBC-u Split u četvrtak je uspješno provedena prva hemodijaliza u Hrvatskoj punkcijom endovaskularno oformljene arteriovenske fistule (endo AVF) pod nadzorom mentorice Karen Tullett iz Velike Britanije.
Kod 34godišnje pacijentice je 22. rujna uspješno formiran perkutani prirodni spoj arterije i vene podlaktice za potrebe obnašanja postupaka hemodijalize, uz korištenje 4F WavelinQ sustava koji se pokazao sigurnim i učinkovitim.

Za uspješnost formiranja pristupa za hemodijalizu novom metodom zaslužna je suradnja Zavoda za nefrologiju i dijalizu i Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju na čelu s voditeljima dr. Dijane Borić Škaro i prof. dr. Krešimira Dolića. I članova tima za vaskularni pristup zaduženim za endoAVF – interventne radiologinje doc. dr. Ivane Štule i nefrologa dr. Alene Srdelić i dr. Ive Jeličića.

Kandidati za ovu metodu se odabiru nakon isključivanja potencijalnih kontraindikacija. Uz osobnu suglasnost nakon podrobnog informiranja o postupku. Potom slijedi ultrazvučno „mapiranje“ krvnih žila čime se potvrđuje anatomska podobnost vaskulature za navedeni zahvat.

Fistula prvi izbor

Hemodijaliza je metoda liječenja pacijenata u završnom stadiju bubrežnog otkaza. Za provođenje hemodijalize potreban je uspješno oformljen i funkcijski zadovoljavajući krvožilni pristup. Arteriovenska fistula je s obzirom na nizak rizik infekcije i tromboze prva metoda izbora u većine pacijenata.
Unatrag 50 godina arteriovenska fistula (spoj između arterije i vene) formirala se kirurškim putem. Posljednjih godina razvojem perkutanih endovaskularnih tehnika fistule se kreiraju i nekirurškom metodom. Minimalno invazivnom, bez vidljivog postoperativnog ožiljka koja ima visoku stopu tehničke uspješnosti i funkcionalnosti te je niskog rizika od komplikacija.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...