U KBC-u Sestre milosrdnice po prvi put u RH izveden zahvat “zaleđivanja tumora”

Datum:

Tehnika kojom se zaleđuju isključivo štetna tkiva i tumori te tako ciljano uništavaju, a bez implikacija na okolno zdravo tkivo. Subspecijalist intervencijske radiologije Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, dr. sc. Luka Novosel, izveo je u utorak po prvi puta u Hrvatskoj postupak CT vođene krioablacije (zaleđivanja) tumora bubrega kod pacijenata s dijagnozom RCC, karcinoma bubrega.

Sam postupak krioablacije sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi koje se pomoću CT uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do 5 cm, koje su uzrokovale uništenje tumorskih stanica. Ovim zahvatom pacijentima je pošteđen zdravi dio bubrega te je u konačnici bubreg i sačuvan, koji bi u drugim metodama liječenja u cijelosti bio podvrgnut vađenju.
S obirom na to da radilo o minimalno invazivnoj metodi liječenja, pacijenti će već idući dan nakon tretmana krioablacije biti otpušteni iz bolnice.

Zahvat predstavlja velik napredak u minimalno invazivnoj terapiji onkoloških pacijenata. Osim tumora na bubregu, tehnika krioablacije (zaleđivanja) tumora u KBC-u Sestre milosrdnice planira se i u liječenju pacijenata s metastazama na plućima i kostima.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...