AktualnoU KBC-u Sestre milosrdnice po prvi put transplantirana crijevna mikroflora

U KBC-u Sestre milosrdnice po prvi put transplantirana crijevna mikroflora

Crijevnu mikrofloru dobila je bolesnica starije dobi s refraktornom Clostridioides difficile infekcijom, a zahvat je izveden na Zavodu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutarnje bolesti.
Riječ je o metodi liječenja zdravstvenih problema donjeg dijela probavnog sustava infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davatelja u crijevo bolesnog primatelja kako bi se postigla normalizacija crijevne flore (mikrobiote).

U timu su bili dr. Mario Živković, prim. dr. sc. Vedran Tomašić i viša medicinska sestra Melita Kristofić, a transplantaciju su izveli u suradnji s dr. Anom Gverić Grginić iz Zavoda za mikrobiologiju, parazitologiju i hospitalne infekcije, te uz svesrdnu i nesebičnu podršku i pomoć kolega iz KBC-a Rijeka i Fekalne biobanke Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Pravilan odabir donora

“Infekcija Clostridioides difficile kod naše se pacijentice razvila kao posljedica višestruko provedene prethodne antimikrobne terapije. Donor je bila mlada i zdrava osoba kod koje su provedena sva potrebna testiranja prije uzimanja stolice. Ono što je vrlo važno kod ovoga zahvata je pravilan odabir zdravog donora i testiranje na druge crijevne patogene mikroorganizme, pri čemu vrlo važnu ulogu imaju mikrobiolozi”, istaknula je dr. Gverić Grginić.
Prim. Tomašić objasnila je da se zahvat provodi tako da se tekući filtrat – stolica razrijeđena fiziološkom otopinom – zdravog donora tijekom pregleda debelog crijeva kolonoskopom unosi u završni dio tankog crijeva i uzlazni dio debelog crijeva.

“Naša je pacijentica nakon tog zahvata već sutradan bila spremna za otpust iz bolnice”, dodao je.

Transplantacija crijevne mikroflore ili transfer fekalne mikrobiote (FMT), pokazala se spasonosnom metodom liječenja u slučaju razvoja pseudomembranoznog kolitisa refraktornog na provedenu antimikrobnu terapiju, problema koji je sve učestaliji zbog starenja stanovništva i povećane primjene antibiotika, osobito u bolničkim uvjetima.
Ta značajna metoda liječenja crijevne flore primjenjuje se od 2017. godine u Zavodu za gastroenterologiju KBC-a Rijeka i od tada se većina pacijenata iz Hrvatske s istim zdravstvenim tegobama upućivala u Rijeku. Od prije nešto manje od dvije godine transplantaciju crijevne mikroflore moguće je napraviti u Zagrebu, u KB Merkur, a od sada i u KBC-u Sestre milosrdnice.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike