Nije dosegnut vrhunac petog vala, blagi porast broja hospitaliziranih
foto: Shutterstock

U Hrvatskoj još nije dosegnut vrhunac petog vala epidemije izazvanog omikron varijantom kronavirusa.

Omikron se brzo širi i u pravilu ne izaziva teške kliničke slike, no zbog niske procijepljenosti posebno su ugroženi stariji necijepljeni građani, istaknuto je u četvrtak na sjednici Vlade. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se posljednjih dana bilježi lagani porast broja hospitaliziranih covid pacijenata, posebno u kliničkim bolničkim centrima Zagreb, Split i Osijek. Prosjek dobi hospitaliziranih, u usporedbi s prethodnim valovima, veći je za oko šest godina i sada iznosi oko 73 godine.

To ukazuje da su stariji s komorbiditetima i oni koji nisu cijepljeni najviše izloženi riziku težeg oboljenja i hospitalizacije, upozorio je Beroš.

Potpuno neprihvatljivima ocijenio je teze o ukidanju epidemioloških mjera ili stjecanju imuniteta kroz namjerno izlaganje virusu.
O važnosti cijepljenja i pridržavanja mjera, istaknuo je, idu u prilog i tri nove studije Amričkog centra za kontrolu i prevenciju boelsti koje potvrđuju treću dozu cjepiva kao ključnu za borbu protiv omikrona. Rezultati studija pokazuju da booster doza pruža čak 90-postotnu zaštitu od hospitalizacije, istaknuo je Beroš. Na sjednici Vlade rečeno je i da se razmatra mogućnost odgode većih koncerata planiranih za veljaču. Trebali bi biti odgođeni za ožujak kada se predviđa povoljnija epidemiološka situacija.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments