U Hrvatskoj 3053 novozaraženih, broj umrlih blizu 9000
Foto: freepik

Drugi dan zaredom, broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj premašio je 3000, a najviše novih slučajeva zabilježeno je kod mladih u dobi od 10 do 19 godina, te osoba u 40-im godinama.

Udio novozaraženih među testiranima iznosi 28,24 posto. Na bolničkom je liječenju 938 pacijenata.

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade je istaknuo “zamjetan porast hospitaliziranih od koronavirusa pa i onih s najtežom kliničkom slikom i koji su na ECMO uređaju”. 

Najavio je sastanak ekspertne skupine u Ministarstvu zdravstva na kojemu će se govoriti o opterećenosti bolničkog sustava i daljnjem odgovoru na pandemiju.

Beroš je rekao i kako je napravljena usporedba s prethodna dva vala te je utvrđeno da je porast broja hospitaliziranih u ovom valu blaži od broja novooboljelih, što se povezuje s cijepljenjem. “Ipak, porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu poziv je na oprez”, rekao je Beroš koji je još jednom pozvao na cijepljenje.

Naime, u zadnjih tjedan dana od ukupnog broja hospitaliziranih 70,8 posto nije cijepljeno niti jednom dozom. Na respiratore je stavljeno 100 osoba od kojih 86 posto nije primilo nijednu dozu cjepiva.

Na cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera pozvao je i premijer Andrej Plenković koji je upozorio da će Hrvatska za koji dan premašiti brojku od 9000 umrlih od bolesti COVID-19.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments