Tužbe protiv društvenih mreža jer taktički privlače mlade korisnike

Datum:

Meta je optužena da se služi psihološkim taktikama da privuče ljude na svoje platforme te ne pruža zaštitu mladima i korisnicima u riziku, objasnio je u priopćenju jedan od odvjetnika.

Optuženi znaju da su njihovi proizvodi i povezane usluge opasni za mlade, djecu i tinejdžere, ali svejedno to ignoriraju. Implementiraju sofisticirane algoritme dizajnirane da ohrabre što češći dolazak na platforme i izlažu još duže štetnom sadržaju, dio je priopćenja odvjetničke kuće Beasley Allen. Otamo su se pozvali i na lanjsko saslušanje u Senatu i svjedočenje zviždača prema kojem Meta prioritizira profit i ne vodi računa o javnoj šteti.

Instagram je upoznat da njihova mreža može biti štetna za mlade korisnike jer su sami proveli istraživanje o utjecaju te aplikacije na mentalno zdravlje korisnika. I ono je pokazalo da 32 posto tinejdžerki koje se “osjećaju loše zbog svojeg tijela” nakon Instagrama se osjećaju još lošije.

Više od 40 posto Instagram korisnika su mlađi od 22 godine i oko 22 milijuna tinejdžera svakodnevno koristi aplikaciju, pokazali su njihovi dokumenti.

Četiri od deset tinejdžera izjavilo je da objave na društvene mreže stavlja samo da bi dobro izgledali drugim ljudima, a više od polovice ih je imalo iskustvo isključivanja pratitelja ili prijatelja radi zlostavljanja. Ovo nisu prve nego nastavak tužbi protiv kompanije Meta posebice uime  štete po mentalno zdravlje djece i mladih.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...