fbpx
OstaloTri priopćenja u jedno poslijepodne: za platformu su - krivi drugi

Tri priopćenja u jedno poslijepodne: za platformu su – krivi drugi

Platforma CijepiSe koja je već postala temom sama za sebe ne prestaje sa “iznenađenjima”, ali ne u smislu inovativnosti nego, nažalost, apsurda. 

Prvim priopćenjem izrijekom je demantirano kako je iz platforme “nestalo” 4 tisuće građana koji su se u taj sustav prijavili 23. veljače, na njezin testni dan. Da je platforma izbrisala one koji su unijeli svoje podatke odmah na dan štih probe, iz Ministarstva demantiraju, ali ipak djelomično. Jer, kako stoji u prvom priopćenju, utvrđeno je da kod 200 građana prijavljenih u testnoj fazi nisu upareni svi podaci koji su nužni kako bi se zainteresirani mogli pozvati na cijepljenje. 

Koliko je zapravo prijavljenih?

U istom priopćenju dodano je i kako je dosad na platformu prijavljeno 160 tisuća građana koji se žele cijepiti. Simboličan je to podatak uz sve što se događa s platformom i oko nje, ali nije nebitan jer u prvom idućem jučerašnjem priopćenju iz Ministarstva zdravstva navode da se u platformu prijavilo 198 274 građana.

Razlika od 38 274 prijavljenih ne može se pripisati onima kojje je “platforma pozvala” dosad cijepiti, a tih je prema priopćenju br. 2 – 45 416. Uvijek se teoretski može zaključiti da se u tih sat, dva jučerašnje subote prijavilo 38 274 građana.

No, od ovog broja cijepljenih sa CijepiSe dio je na cjepivo došao zbog “jednokratne tehničke pogreške”. Naime, tako je u priopćenju Ministarstva definirana situacija kad su na cijepljenje pozvani mladi ljudi, kada je platforma “okrenula godišta i godine” prijavljenih.

“Izostala suradnja”

U trećem jučerašnjem priopćenju Ministarstva zdravstva pak demantiraju se izjave Zvonimira Šostara, ravnatelja zagrebačkog Zavoda dr. Andrija Štampar. Ali i ponovno poručuje, da skratimo – krivi su drugi. Ti drugi su obiteljski liječnici i županijski zavodi za javno zdravstvo.

  • Izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu kao i koordinacija županijskih zavoda za javno zdravstvo od kojih su neki izradili posebne baze podataka samo za vlastite potrebe – stoji u posljednjem priopćenju. 

Da je ova platforma bila koordinirana onda ne bi danas neki Zavodi bili “krivi” jer ne bi ni kretali u izradu vlastitih, a obiteljski liječnici su manje više stalno nešto “krivi”. Podsjetit ćemo samo da se u jednom trenutku građane pozvalo da iako su se prijavili u platformu neka se ipak prijave i svojim obiteljskim liječnicima. Dovoljno je uostalom reći da baš na tim punktovima, u domovima zdravlja, Zavodima, dvoranama građane cijepe upravo zaposlenici Zavoda i obiteljski liječnici

Da ništa drugo javnost već ne sluša o CijepiSe, sasvim su dovoljne dvije “tehničke poteškoće” – pozivati mlade kad treba cijepiti starije i ugrožene te izbrisati navedenih 200 prijavljenih. I više no dovoljne za gubitak povjerenja. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike