fbpx
AktualnoTrenutno je većina hospitaliziranih zbog korone mlađe životne dobi

Trenutno je većina hospitaliziranih zbog korone mlađe životne dobi

Od bolesnika koji pristižu na bolničko liječenje u KBC Rijeka značajno više ih je u mlađoj dobi nego ranijih pandemijskih valova, između 40 i 50 godina, a ostali su starije dobi, rekao nam je prof. dr. sc. Alen Protić predstojnik Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli KBC-a Rijeka. Oko trećina bolesnika mlađih od 60 godina, dakle, u dobi od 45 do 55 godina su na respiratoru. 

 

U Jedinici intenzivnog liječenja trenutno je 17 bolesnika, 10 od njih je u dobi između 45 i 55 godina a ukupno je 9 bolesnika na respiratoru. Ostali bolesnici su stariji i većina je bolesnika u respiracijskom centru, brojka hospitaliziranih trenutno je 60-tak, ali broj prijema raste – kaže prof. Protić.

 

Kako će dodati, situacija tako izgleda sada i može se trenutno mijenjati. S jedne strane je, smatra, možda dobro da obolijevaju mlađi, jer među mlađima je preživljavanje ipak bolje, u isto vrijeme, to zasad pokazuje da je dio starije populacije cijepljen i da ipak to ima utjecaj na sadašnje značajno povećano i ubrzano obolijevanje od korona infekcije.. 

Prof. Protić kaže da zasad ne vidi razliku u obliku i težini bolesti u usporedbi od proteklog vala kada je bolest harala. 

-Još nismo dostigli taj broj oboljelih i taj broj hospitalizacija, ali ako on dosegne obim i brojeve oboljelih koje smo imali kada je pandemija bila u punom jeku, mi smo posve pripremljeni, kapacitetima, opremom, planom kadrova. Uz to, mi smo pripremljeni i za gori scenarij i možemo osloboditi još kapaciteta, bude li trebalo. Naravno, svi se nadamo da do toga neće doći, ali u ovoj je pandemiji bolje ništa ne nagađati nego jednostavno pripremati se za sve moguće scenarije, pa i one najgore, zaključuje prof. dr. sc. Protić.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike