Trećina doze Pfizer cjepiva učinkovita kod djece od 5 do 11 godina

Datum:

Pokazala su to klinička istraživanja koja su obuhvatila 2268 djece u dobi od pet do 11 godina koja su primila dvije doze  Pfizer-BioNTech cjepiva, ali u manjim količinama od onih koje su davane odraslima. Iako su djeca, od 5 do 11 godina, primila trećinu doze koju primaju odrasli, razvila su istu količinu antitijela kao mlade osobe cijepljenje punom dozom. Rezultati istraživanja druge i treće faze cjepiva u toj dobnoj skupini odgovaraju ispitivanjima na ljudima između 16 i 25 godina, navodi Pfizer.

„Tijekom prethodnih devet mjeseci stotine milijuna ljudi starijih od 12 godina iz cijeloga svijeta primilo je naše cjepivo protiv COVID-19. Očekujemo da ćemo zaštitu koju pruža ovo cjepivo proširiti i na mlađu populaciju, tako da ona postane predmet regulatornog odobrenja, posebno dok pratimo širenje delta varijante i opasnost koju ona predstavlja za djecu”, rekao je Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera.

Bourla je također ustvrdio da su od srpnja pedijatrijski slučajevi zaraze koronavirusom u SAD-u narasli za 240 posto, što, istaknuo je, naglašava potrebu javnog zdravstva za cjepivima. Podatke iz istraživanja kompanija će dostaviti američkoj Upravi za hranu i lijekove, Europskoj agenciji za lijekove i drugim regulatornim tijelima.
Pfizer također očekuje da će do kraja godine moći predstaviti rezultate istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti svog cjepiva među djecom u dobi od dvije do pet godina, odnosno od šest mjeseci do dvije godine. Pfizer-BioNTech cjepivo prethodno je odobreno za upotrebu među djecom starijom od 12 godina, kako u Sjedinjenim Državama, tako i u europskim zemljama. Za sada se u EU cjepivo većinom daje djeci od 12 do 17 godina koja bi mogla imati teške zdravstvene posljedice obole li od COVID-a.

 

 

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...