Transplantacije i u pandemiji – lani u Hrvatskoj presađeno 268 solidnih organa

Datum:

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa, koji se obilježava 26. svibnja svake godine, proglasio je Hrvatski sabor 2006. godine, s ciljem informiranja javnsoti o važnosti osobne odluke o darivanju organa i promicanju kulture darivanja organa.
Program transplantacije pluća uveden je u Hrvatskoj 2021.  te je do sada uspješno izvršeno 12 transplantacija pluća, čime se povećala dostupnost i kvaliteta transplantacijskih usluga za hrvatske pacijente s indikacijom za ovu metodu liječenja.

“Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva prigoda je zahvaliti svim darivateljima, kao i našim transplantacijskim i koordinacijskim timovima koji su svojom stručnošću, organizacijskim modelom i entuzijazmom pozicionirali Hrvatsku kao najuspješniju članicu Eurotransplanta i jednu od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Hrvatska je jedna od najuspješnijih svjetskih zemalja u području darivanja i presađivanja organa.

“Uspostavljanjem transplantacije pluća kompletiran je biserni niz hrvatskih transplantacijskih programa. To je rezultat desetljeća predanog rada i učenja, a istodobno odraz timskog funkcioniranja te visoke kvalitete zdravstvenog sustava”, kazao je voditelj Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb, akademik Miroslav Samaržija.

 

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...