fbpx
AktualnoTehnologija vektorskog cjepiva AstraZeneca u razvoju cjepiva protiv raka

Tehnologija vektorskog cjepiva AstraZeneca u razvoju cjepiva protiv raka

Testiranje na oboljelim miševima pokazalo je da je cjepivo protiv raka povećalo razinu  antitumorskih T stanica koje su se infiltrirale u tumor i poboljšale učinkovitost imunoterapije. Kombinacija imunoterapije sa cjepivom, u odnosu na samu imunoterapiju, značajno je smanjila  tumor i poboljšala preživljavanje miševa.
Istraživanje koje je proveo znanstveni tim profesora Benoita Van den Eyndea sa Sveučilišta u  Oxfordu u suradnji s profesorom Adrianom Hillom i dr. Irinom Redchenko s Instituta Jenner,  objavljeno je u časopisu Journal for ImmunoTherapy of Cancer. Imunoterapija raka – okretanje vlastitog imunološkog sustava protiv tumora – rezultirala je značajnim poboljšanjem ishoda kod nekih pacijenata s rakom, no u nekim je slučajevima neučinkovita.

Smatra se da je neučinkovita kod pacijenata koji imaju nisku razinu antitumorskih T stanica.  Oxfordska tehnologija, koja se koristi u proizvodnji Oxford-AstraZeneca cjepiva protiv covida-19, generira snažne reakcije CD8 + T stanica, koje su potrebne za dobre protutumorske učinke. Znanstveni tim je razvio dvije doze terapijskog cjepiva protiv raka s različitim primarnim i pojačanim vektorima, od kojih je jedan isti kao i vektor u cjepivu Oxford-AstraZeneca protiv covida-19. Kako bi se stvorio tretman cjepivom posebno usmjerenim na stanice raka, cjepivo je  osmišljeno tako da cilja na dva proteina tipa MAGE koji su prisutni na površini brojnih vrsta stanica raka. Dva ciljana proteina MAGE-A3 i NY-ESO-1 prethodno je potvrdio Institut Ludwig. Pretklinički pokusi na modelima tumora miša pokazali su da je cjepivo protiv raka povećalo razinu  CD8 + T stanica infiltriranih u tumor i pojačalo odgovor na imunoterapiju anti-PD-1.

Smanjen rizik od nuspojava

Kombinirano  liječenje cjepivom i anti-PD-1 rezultiralo je većim smanjenjem veličine tumora i poboljšalo preživljavanje miševa u odnosu na samu terapiju anti-PD-1.
„Proteini tipa MAGE ponašaju se poput crvenih zastavica na površini stanica raka za privlačenje imunoloških stanica koje uništavaju tumore”, istaknuo je Benoit Van den Eynde, profesor imunologije tumora na Sveučilištu u Oxfordu.
Kako je objašnjeno na internetskim stranicama Sveučilišta u Oxfordu, MAGE proteini imaju prednost u odnosu na druge antigene raka kao mete cjepiva jer su prisutni u širokom rasponu vrsta tumora. To proširuje potencijalnu korist ovog pristupa oboljelima od različitih vrsta karcinoma.  Važno je i da antigeni tipa MAGE nisu prisutni na površini normalnih tkiva, što smanjuje rizik od nuspojava poput imunološkog napada na zdrave stanice. Faza 1/2a kliničkog ispitivanja cjepiva protiv raka u kombinaciji s imunoterapijom protiv PD-1 na 80 pacijenata s karcinomom pluća bit će pokrenuta krajem ove godine u suradnji između tvrtke  Vaccitech Oncology Limited (VOLT) i britanskog Centra za istraživanje lijekova protiv raka.
Oxfordski znanstvenici očekuju da će nova cjepiva donijeti „revoluciju u liječenju raka”. Osim u liječenju karcinoma pluća, cjepivo se ispituje i u liječenju raka prostate, također na  Sveučilištu u Oxfordu, i za sada pokazuje obećavajuće rezultate

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike