AktualnoSZO priprema listu potencijalnih uzročnika pandemija

SZO priprema listu potencijalnih uzročnika pandemija

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) radi na ažuriranju popisa opasnih patogena. Poseban fokus bit će na proučavanju tzv. “bolesti X”, još nepoznatog uzročnika koji bi mogao izazvati ozbiljnu pandemiju.
Više od 300 svjetskih stručnjaka proučavat će sve raspoložive podatke koji se odnose na više od 25 porodica virusa i bakterija, piše AFP.
Na temelju njihova istraživanja do travnja iduće godine trebao bi biti izrađen novi popis prioritetnih patogena koji mogu izazvati epidemije i pandemije.

Priprema za pandemije

Trenutna istraživanja uključuju covid-19, virus ebole, Lassa groznicu, MERS, SARS, Zika virus, virus Nipah i bolest X.
Popis će biti vodič za istraživanja i ulaganja u razvoj cjepiva, testove probira i metode liječenja.
Direktor SZO-a za izvanredna stanja u zdravstvu, Michael Ryan, ističe da je cilj omogućiti brzu i učinkovitu reakciju na epidemije i pandemije. Znanstvenici će za svaki patogen odrediti nedostatke u dosadašnjim saznanjima i prioritete u predstojećim istraživanjima.
Načini na koje se nacije mogu pripremiti za potencijalne pandemije bit će tema stručnog skupa u Ženevi u prosincu. Treći je to sastanak o sklapanju međunarodnog sporazuma o spremnosti na potencijalnu pandemiju.
Panel globalne javnozdravstvene konvencije, koji čine državni dužnosnici i zdravstveni stručnjaci, smatra da treba definirati razinu hitnosti za bolest X.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike