SZO: Posljednja šansa za otkrivanje porijekla virusa

Datum:

Riječ je o 26 novih stručnjaka u Znanstveno-savjetodavnoj skupini za podrijetlo novih patogena (Sago) koji će pokušati rasvijetiliti još uvijek nejasno porijeklo virusa, otkrivenog prije gotovo dvije godine u kineskom gradu Wuhanu.

Tim će razmotriti je li virus sa životinja prešao na ljude na tržnicama u Wuhanu ili je pak “procurio” iz laboratorija, što Kina odlučno demantira kao mogućnost. Već je jedan tim SZO-a u veljači boravio u Kini i zaključio da je virus vjerojatno došao od šišmiša, uz opasku da su potrebne dodatne radnje da se to potvrdi.

No, generalni direktor SZO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus kasnije je izjavio da je istragu otežao nedostatak podataka i transparentnosti u Kini.

Predloženi članovi grupe Sago uključuju šest stručnjaka koji su posjetili Kinu kao dio prethodnog tima.

Epidemiologinja Maria Van Kerkhove rekla je da će Sago “hitno ispitati ono što je poznato, što je još nepoznato i što se hitno mora utvrditi”.

U zajedničkom uvodniku časopisa Science, direktor SZO-a i drugi dužnosnici te organizacije ustvrdili su da se “laboratorijska nesreća ne može isključiti”.

Najava dolaska nove skupine došla je nakon što je CNN objavio da se Kina sprema testirati desetke tisuća uzoraka banke krvi uzetih u prvim mjesecima pandemije. No, Chen Xu, kineski veleposlanik u UN -u u Ženevi, rekao je da Sagov rad ne treba “politizirati”. Već smo dva puta primili međunarodne timove. Vrijeme je da ih se pošalje na druga mjesta”, poručio je veleposlanik nakon što je u kolovozu Kina odbila pozive SZO-a da se obnovi istraga na terenu o porijeklu COVID-19.

Osim trenutne COVID krize, rastući broj visokorizičnih patogena pojavio se posljednjih godina uključujući između ostalog MERS ili Bliskoistočni resporatorni sindrom, ptičiju gripu, lassu, marburg i ebolu.

“Pojava novih virusa koji potencijalno mogu izazvati epidemije i pandemije, u prirodi brzo se razvija. SARS-CoV-2 posljednji je takav slučaj virusa, ali neće biti i posljednji”, ustvrdio je Tedros Adhanom Ghebreyesus te poručio da je “razumijevanje odakle dolaze novi patogeni ključno za sprječavanje novih zaraza.”

Projektni zadatak nove skupine znanstvenika je neovisna ocjena svih dostupnih znanstvenih i tehničkih nalaza iz globalnih studija o porijeklu COVID-19.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...