SZO: cjepivo protiv omikrona koristit će se kao booster doza

Datum:

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) priopćila je da se posebno cjepivo protiv koronavirusa, prilagođeno za omikron varijantu, može koristiti kao booster doza radi jačanja imuniteta.
Riječ je o booster dozama nove generacije koje su razvili proizvođači cjepiva poput Moderne i Pfizera i čija se registracija uskoro očekuje. Osim izvornog soja, bit će usmjerene i na omikron varijantu.
Europska agencija za lijekove (EMA) proteklog je tjedna počela ispitivati Modernina i Pfizerova cjepiva prilagođena omikron varijanti.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) očekuje da će novo cjepivo u Hrvatsku stići krajem ljeta za busteriranje građana koji su već primarno cijepljeni.
Do kraja 2023. trebalo bi u Hrvatsku stići oko sedam milijuna doza cjepiva protiv covida-19, dio će biti adaptirano/varijantno cjepivo prilagođeno omikronu, a dio klasično cjepivo.

Riječ je o velikim dozama koje su ugovorene u vrijeme nestašice cjepiva kada je količina doza koju smo tada mogli dobiti bila uvjetovana naručivanjem više doza za cijelo razdoblje.
Interes za cijepljenje protiv covida u Hrvatskoj je trenutno izrazito malen, no epidemiolozi očekuju da bi za jesensku booster dozu mogli biti zainteresirani građani koji su već docijepljeni.
Prema podacima HZJZ-a, do sada smo utrošili 5,2 milijuna doza cjepiva, donirali smo dva milijuna, a na skladištima se čuva još 1,3 milijuna doza. Do sada je Hrvatskoj isporučeno 12,2 milijuna doza cjepiva protiv covida.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...

Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su...

Turski građevinari započinju obnovu Vinogradske

U KBC-u Sestre milosrdnice kreće obnova šest objekata oštećenih...