fbpx
AktualnoSvjetski dan menopauze ove godine posvećen je zdravlju kostiju

Svjetski dan menopauze ove godine posvećen je zdravlju kostiju

Taj su dan Međunarodno društvo za menopauzu i Svjetska zdravstvena organizacija namijenile podizanju svijesti o menopauzi te poboljšanju zdravlja i dobrobiti žena u srednjoj životnoj dobi i nakon nje. Ovogodišnja tema Svjetskog dana menopauze je zdravlje kostiju. Zbog toga poručuje što valja znati o problemima s kostima i o tome kako ih spriječiti ili liječiti. Kost je živo tkivo s vlastitom opskrbom krvlju i živcima. Zdrava skeletna struktura održava stabilnost tijela. Kost je dovoljno snažna da izdrži traumu pada s visine jednake tjelesnoj, istovremeno je dovoljno lagana da omogući dobru pokretljivost. Kost se stalno obnavlja; posebne stanice u vašem tijelu uklanjaju staru kost i zamjenjuju je novom. Do menopauze zdrava klost se uspješno obnavlja, proizvodnja nove kosti značajno nadmašuje gubitak koštane mase. Nakon posljednje mjesečnice jajnici prestaju proizvoditi hormon estrogen. To dovodi do povećanog uklanjanja kosti što rezultira smanjenom čvrstoćom kosti. Promjene povezane s dobi također dovode do gubitka koštane mase. Ljudi žive dulje i stoga se povećava broj onih sa slabijom kvalitetom koštanog tkiva. To može značajno utjecati na njihovo svakodnevno funkcioniranje, kvalitetu života, neovisnost o pomoći drugih, skratiti očekivani životni vijek te predstavlja veliki teret za zdravstvene sustave.

Osteoporoza

Rizik za prijelom možemo predvidjeti prisutnošću čimbenika rizika. Oni uključuju:

nedavni prijelom

nizak indeks tjelesne mase

obiteljsku anamnezu prijeloma kuka

reumatoidni artritis

dijabetes tipa 1

ranu menopauzu

pušenje i zlouporabu alkohola

sjedilački način života.

procjenu mineralne gustoće kostiju dijagnostičkim postupkom koji se naziva denzitometrija.

Vaš liječnik može kombinirati prisutnost ili odsutnost navedenih čimbenika kako bi procjenio rizik prijeloma u sljedećih 10 godina. Ako je rizik za prijelom visok, liječnik će propisati lijekove za obnovu čvrstoće kostiju prije nego što dođe do prijeloma. Smanjenje rizika od prijeloma moglo bi produžiti kvalitetu i duljinu vašeg života.

Sarkopenija

Sarkopenija je noviji koncept koji opisuje stanje koje nastaje gubitkom mišićne mase, mišićne snage i funkcionalnosti tijekom procesa starenja. U postmenopauzi sarkopenija u kombinaciji s osteoporozom značajno povisuje rizik za prijelom kostiju.

Kako održati kosti zdravima?

Životni stil prilagođen kostima uključuje sljedeće:

Optimizirajte unos kalcija u prehrani pomoću kalkulatora kalcija i nadopunite ga samo tabletama kalcija ako to ne možete učiniti prehranom bogatom kalcijem poput mlijeka, jogurta i zelenog lisnatog povrća.

Optimiziranje razine vitamina D u organizmu. To je usko povezano s izlaganjem sunčevoj svjetlosti i može se kontrolirati standardnim laboratorijskim

testiranjem. Nedostatak vitamina D može se lako nadoknaditi suplementima.

Unos 1 grama bjelančevina po kilogramu tjelesne težine dnevno hranom.

Vježbe s opterećenjem (poput hodanja) 30 minuta dnevno.

Dodajte vježbe ravnoteže i vježbe snage kad god je to moguće.

Izbjegavajte pušenje.

Ograničite količinu alkohola.

Održavanje zdravlja kostiju smanjuje rizik za pad.

Uvjerite se da svi tepisi imaju neklizajuću podlogu.

Provjerite jesu li sve prostorije dobro osvijetljene.

Pazite na skliske površine, osobito led.

Razmislite o nošenju cipela s gumenim potplatima.

Redovito kontrolirajte vid.

Uključite se u vježbe ravnoteže i treninge koji će poboljšati mišićnu snagu.

Sa svojim liječnikom provjerite može li neki od lijekova koje uzimate izazvati vrtoglavicu ili povećati rizik od pada.

Medicinski postupci za održavanje kostiju zdravima

Za neke je pacijente hormonska terapija u menopauzi vrlo učinkovita za održavanje zdravlja kostiju. Razvijeni su brojni drugi nehormonski lijekovi koji stimuliraju ciljaju jačanje kostiju. Liječnik će propisati terapiju koja najbolje odgovara vašem individualnom zdravstvenom profilu.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike