Svaki peti zaraženi covidom iz obrazovnog sustava, moguća online nastava od studenog

Datum:

U Hrvatskoj je trenutačno na koronavirus pozitivno 3820 učenika i 554 nastavnika. Ministarstvo znanosti i obrazovanja razmatra mogućnost ponovnog prelaska na online nastavu. Premijer Andrej Plenković jučer je rekao kako ministar obrazovanja Radovan Fuchs o tome se dogovara sa županijskim stožerima, procjenjujući stanje u pojedinim školama. Kako je rekao premijer Plenković možda bi se ponovo počelo s online nastavom i to nakon blagdana Svih svetih.

 

Svako toliko, u više navrata u izolaciji su cijeli razredi, i po nekoliko puta kada se otkrije pozitivan učenik pa je nastava isprekidana u mnogim dijelovima zemlje. Delta soj očito je zarazniji za mlađu populaciju. I stoga, smatra se, što je ipak dio stanovništva procijepljen no, ukupno nedovoljno. Istarski županijski stožer već se odlučio na tu mjeru, a vjerojatno će se prema situaciji i trendovima mjera proširiti i na drugim područjima. No, kako je potpredsjednik Vlade Davor Božinović objasnio, možda je produljivanje tih praznika rješenje za osnovne i srednje škole, pa bi lokalni stožeri mogli uvesti online oblike nastave na kraće vrijeme, kroz blagdanski tjedan, jer je u njemu nastava planirana za 3. studeni, a preostala bi dva školska dana učenici ostali kod kuće uključujući, dakako, vikend. Možda bi taj tjedan dobro došao da se situacija s prijenosom infekcije umiri.

Online nastava

Navodi se i primjer s 25 učenika te sedam učitelja pozitivnih na covid u Osnovnoj školi u Gospiću, gdje je više od 200 učenika u samoizolaciji.

Definitivne odluke u ponedjeljak nije bilo, a prelazak na online nastavu na kraće vrijeme, uključuje i probleme s rasporedom pa se ne mogu raditi veća odstupanja od školskog godišnjeg kalendara, a da se ozbiljno ne poremeti satnica koja se za čitave škole radi na godišnjoj razini kako bi učenici imali zastupljene sve predviđene sadržaje.

To je u svakom slučaju komplicirano za sve, učenike, učitelje, i uprave škola koje bi morale krenuti na improvizirane planove. Stoga ministar Fuchs spominje neki oblik online nastave, ali ne objašnjava što to znači. Istarski je stožer poznat po svojim brzim reakcijama, dosadašnjem dobrom iskustvu i vrlo dobrim odlukama. No, predviđanja nisu optimistična pa su i epidemiolozi za online nastavu. Ma, koliko online nastava popravlja epidemiološku situaciju, mnogi smatraju da ne bi trebala ostati dugoročno rješenje, javlja se mišljenje iz mnogih zbornica. No, i u zemljama koje nisu imale lockdown poput hrvatskog, škole se odlučuju za online nastavu očito procjenjujući da je širenje virusa među mlađom populacijom u stvarnoj školi dosta prisutno i nepredvidivo.

U svakom slučaju, problem predstavlja što je ove godine u školama zaražen veći broj djece u odnosu na prošlu godinu. Djeca zasad nemaju teže kliničke slike toka bolesti, ali problem je što infekciju mogu prenijeti drugima, prije svega ukućanima.

Ali 48 posto tog dijela stanovništva se nije cijepilo, ističe ministar Fuchs.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...